• 2024 04 17

Pigniczki kvótát szerzett az olimpiára

21 év után újra magyar ritmikus gimnasztikázó az olimpián

Pigniczki Fanni mind a négy szerrel hibátlan teljesítményt nyújtott a várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság 24-es egyéni összetett döntőjében, és 97,250 összpontszámával - tizedikként végezve - megszerezte az olimpiai kvalifikációt.

A rangsorból kikerültek a már kvótát szerzett országok sportolói, és így talált gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog, ez pedig Pigniczki Fanninak jutott. Ezzel 21 év után ismét lesz magyar ritmikus gimnasztikázó az ötkarikás játékokon. Az összetett döntőben az orosz Arina Averina győzött a hazai közönség előtt szereplő Borjana Kalejn és ikertestvére, Dina Averina előtt.
"Tízéves voltam, amikor először kimondtam, hogy olimpián szeretnék indulni, tudatosan pedig 2015 óta készülök. Úgy gondolom, hogy az összes eddigi tapasztalatomat a versenyzésből fel tudtam használni, Pesaro után állt össze teljesen a kép, hogy nekem mit kell csinálnom, mi nyugtat meg, hogyan kell melegítenem és így tovább" - idézte a magyar szövetség hírlevele Pigniczkit. "Nagyon jól sikerült minden gyakorlatom, igazán élveztem minden szert. Szalaggal kezdtem, azt gondolom, csakúgy, mint buzogánnyal, életem legjobb gyakorlatait mutattam be. A karikagyakorlat volt a holtpont, annak a felénél mondtam magamnak, hogy ez így nem mehet tovább, össze kell szednem magam, és szerencsére sikerült összerakni az egészet. Következett a labda, az nagyon jól sikerült, pedig jóval hosszabbak voltak a dobásaim, mint egyébként. Minden gyakorlatnál csak az adott feladatra figyeltem, hogy minél pontosabban hajtsam végre az aktuális szert, mintha akkor kezdődne a verseny."
Kiválóan szerepelt a felnőtt együttes kéziszercsapat Farkas Júlia, Fekete Anita, Fodor Nadin, Mészáros Mandula Virág, Somhegyi Réka, Urbán-Szabó Mónika összeállításban. Két gyakorlatuk és az egyéni szereplések alapján a teamversenyben elért előkelő kilencedik helynek köszönhetően a magyarok kivívták a jogot, hogy teljes csapattal - valamint két egyéni versenyzővel - vegyenek rész az idei, Japánban rendezendő világbajnokságon.
Eredmények (a viadal honlapja alapján):

ritmikus gimnasztika Európa-bajnok, egyéni összetett döntő:
1.Arina Averina (Oroszország) 109,100 pont (karika: 26,200, labda: 29,200, buzogány: 28,400, szalag: 25,300)
2. Borjana Kalejn (Bulgária) 107,625
3. Dina Averina (Oroszország) 107,325
...10. Pigniczki Fanni 97,250 (24,550, 25,000, 25,400, 22,300)