• 2024 03 28

Tóth Krisztián világbajnoki bronzérmet szerzett Budapesten

Tóth harmadik kiemelt lesz az olimpián

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert csütörtökön a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

Nem kezdődött jól a 90 kilogrammos kategóriában Tóth Krisztián menetelése, hiszen miután az első körben erőnyerő volt a másodikban a kirgiz Erlan Serov majdnem meglepte egy vazarival. A meccs hajrájában azonban elfogyott a junior Ázsia-bajnok ereje, így a negyedik pervóben Tóth ipponnal győzött.

 

A negyeddöntőben a svédek Európa-bajnoka, Marcus Nyman nem tudta használni legfontosabb fegyverét a földharcot, a hosszabbításban pedig a magyar versenyző eldobta riválisát egy vazariért, az akció pedig aranyat ért. 

A világbajnoki elődöntőben már nem jött ki a lépés az üzbég Ázsia-bajnok Davlat Bobonov ellen, aki vazarival szerzett vezetést és hiába volt a lendület az nem ért pontot, Tóthnak maradt a bronzmeccs csütörtökön. 

Amely már az ötödik volt a sorban és eddig minden helyosztójának vereség lett a vége. De ezúttal Budapesten nem. Ellenfele a mongol Gantulga volt, aki Ázsia-bajnoki ezüstérmes, a tavalyi budapesti Grand Slam-viadalon ezüstérmes volt. A nagy küzdelem hosszabbításban torkollot, ahol a harmadik intést is megkapta a mongol, így Tóth Krisztián bronzéremmel fejezte be a budapesti világbajnokságot, ami azt is jelenti, hogy harmadik kiemelt lesz majd az olimpián. 

A DVTK Európa-bajnoki bronzérmese, Gercsák Szabina első meccsén győzött a szlovén Pogacnik ellen, aztán egy kameruni ellenfelét győzte le ipponnal. A  nyolcaddöntőben aztán a kétszeres Európa-bajnok Sanne van Dijke ellen vereség lett a vége, így Gercsák csak 320 olimpiai kvalifikációs pontot gyűjtött, de ezzel sajnos nem tudott közelebb kerülni az olimpiai induláshoz.

A 90 kilogrammos súlycsoportban a junior és ifjúsági Eb-érmes Sáfrány Péter egy meccsen vívhatott, ott a hosszabbításban megkapta a harmadaik intését a kazah Muzappanovval szemben, így nem folytathatta a küzdelmeket.