• 2024 03 01

Huszák János megnyerte a diszkoszvetést a dobó Európa-kupán

Három centiméterre közelítette meg legjobbját a magyar atléta

Az olimpiai indulás szempontjából is kiemelkedő fontosságú a szombaton és vasárnap Splitben zajlott dobó Európa Kupa, amelyen népes magyar küldöttség vett részt.

A Horvátországban, Varga Roland irányításával készülő magyar atlétának már az első kísérlete is jól sikerült, a diszkosz 63,17 méternél ért földet, amivel az első sorozat után vezetett. A másodikban az izlandi Gudni Valur Gudnason 63,66-tal elé került, amire Huszáknak egészen az utolsó, hatodik kísérletéig nem volt válasza, akkor azonban szépen beletalált a dobásba, és 65,35 métert ért el, ami mindössze három centivel rosszabb az áprilisban elért egyéni csúcsánál.
"Nagyon boldog vagyok, hogy végre egy nagy versenyen is el tudtam érni egy ennyire jó eredményt" - nyilatkozta a verseny után Huszák a magyar szövetség (MASZ) tájékoztatása szerint. "Ez volt életem második legnagyobb dobása, az elsőt három héttel ezelőtt sikerült megdobnom, ami alig három centivel nagyobb, mint ez a mai. Legközelebb szeretnék 66 métert dobni, mert az jelenti majd a biztos kijutást Tokióba. De már ezzel a rangos versenyen elért 65 méteres eredménnyel is nagyot fogok előrelépni az olimpiai kvalifikációs rangsorban."
A szám másik magyarja, a nyíregyházi Szikszai Róbert is jól teljesített, és 61,78 méterrel a hetedik helyet szerezte meg.
Női kalapácsvetésben a már tokiói kvótás Gyurátz Réka kiegyensúlyozott sorozatot produkált, és 68,59 méterrel a nyolcadik lett.
Női gerelyhajításban Szilágyi Rékának ezúttal nem jött ki a lépés, a legjobbakat felvonultató A csoport esti küzdelmeiben csak 55,87 métert ért el, így csoportjából tizen is megelőzték, sőt, a B csoportban délelőtt első helyen végzett Moravcsik Angéla, aki 57,24 métert dobott, is elé került.
A női gerely viszont az egész hétvége legemlékezetesebb eredményét hozta, a lengyel Maria Andrejczyk ugyanis 71,40 méterig hajította a szert, s ezzel minden idők harmadik legjobb eredményét produkálta. Ennél jobbat csak a cseh Barbora Spotakova és a kubai Osleidys Menéndez dobott korábban. Előbbi 2008 szeptemberében 72,28-cal állította fel a jelenleg is érvényes világcsúcsot, utóbbi pedig két évvel korábban 71,70 méterrel lett rekorder.
A női diszkoszvetőknél Kerekes Dóra is a B csoportban kapott helyet, melyben 53,22 méterrel a hetedik pozícióban végzett.
"Dobóatlétáink a 2019-es dohai világbajnokság óta nem voltak világversenyen, fantasztikus dolog, hogy az idei szabadtéri szezon első versenyén, ráadásul az olimpia évében máris egy aranyérmes eredményre lehetünk büszkék" - idézte Gyulai Miklós elnököt a MASZ közleménye. "Szívből gratulálok Huszák Jánosnak és edzőjének, Varga Rolandnak. Összességében pedig elmondható, hogy a hétvégi dobó Európa Kupán részt vevő közel 20 fős magyar keret tagjai egytől egyig jól szerepelnek, így igen ígéretes szezonnak nézünk elébe."