• 2024 04 24

Szőke Alex kvótát szerzett az olimpiára

Hat magyar birkózó lehet ott Tokióban

Szőke Alex Budapesten éppen lemaradt az olimpiai kvótáról, azonban Szófiában már semmit sem bízott a véletlenre és magabiztos birkózással kiharcolta az olimpiai indulási jogot.

Szombaton a kötöttfogásúak próbálkoztak megragadni az utolsó lehetőséget, s a szófiai világkvalifikációról kijutni a tokiói olimpiára.

A három magyar közül Kecskeméti Krisztián és Varga Ádám vereséget szenvedett a második, illetve első meccsén, így búcsúzott az olimpia álmaitól.

Szőke Alex viszont más történet volt. Az ESMTK birkózója a 97 kg-os kategóriában azok után, hogy megnyerte a hazai válogatót, Szófiában is parádésan birkózott. A görög Keszidiszt és a mediterrán bajnok spanyol Gasca Fresnadát egyaránt 9-0-ás technikai tussal verve jutott be az elődöntőbe. Ahol az Eb-bronzérmes grúz származású olasz Kakelasvili ellen meccselt és magabiztosan 6-1-re győzött. 

Így ő lett a hatodik magyar birkózó, aki megszerezte a tokiói indulási jogot! Így az olimpián Sastin Marianna, a szabadfogású Muszukajev Iszmail, valamint a kötöttfogású Korpási Bálint, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor mellett indulhat majd.

A nők vigaszágán az Eb-győztes, vb-3. Barka Emese eljutott a bronzmérkőzésig, ahol 12-7-re kikapott a szintén Európa-bajnok norvég Bullentől, így ötödik lett.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás