• 2024 05 28

Hosszabbítás után jutott döntőbe a Siófok

Időn túli hetessel mentette hosszabbításra a meccset a magyar csapat

A második számú európai kupasorozatban címvédő Siófok KC hosszabbítás után 36-34-re legyőzte a dán Herning-Ikast HB csapatát a női kézilabda Európa-liga nagybányai négyes döntőjének szombati játéknapján, és a fináléban a francia Nantes Atlantique együttesével találkozik.

Női kézilabda EHF Európa Liga, elődöntő:
Siófok KC - Herning-Ikast HB (dán) 36-34 (19-18, 31-31, 33-33)
lövések/gólok: 53/36, illetve 58/34
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 3/3
kiállítások: 4, illetve 2 perc

A Siófok keretéből csak a horvát Andrea Kobetic hiányzott.
A meccs elején felváltva vezettek a csapatok, majd a magyar együttes egyre többet hibázott, ezt kihasználva a dánok egy 4-0-s sorozattal elléptek 8-5-re. Zdravko Zovko vezetőedző előbb cserékkel, majd időkéréssel próbálkozott, ennek hatására a Siófok felzárkózott egy gólra, de a 21. percben ismét időt kellett kérnie, ugyanis csapata védekezése nem állt össze, és a Herning-Ikast egy 4-1-es széria végén már 17-13-ra vezetett.
Ezt követően Szikora Melinda egyre jobban védett, csapattársai a mezőnyben minden labdáért megküzdöttek, a korábbinál hatékonyabban védekeztek, és másfél perccel a szünet előtt visszavették a vezetést. A dánok csaknem kilenc percig nem találtak be, így az első félidő után 19-18 volt az állás a Siófok javára.
A második felvonás elején megtorpant a magyar csapat, nagyon sok labdát eladott, ezt a létszámfölényes támadójátékkal próbálkozó ellenfél egy 5-1-es sorozattal használta ki, és 23-21-re ellépett. Szikora védéseire alapozva újra egyenlített a Siófok, és bár játékosai fáradni látszottak, a rendkívül izgalmas hajrában Tomori Zsuzsanna góljaival visszavette a vezetést. A Herning-Ikast 25 másodperccel a vége előtt betalált, a rendes játékidő utolsó támadása a magyar együttesé volt, és mivel Tóth Gabriella értékesítette az időntúli hétméterest, hosszabbítás következett.
A ráadás első öt percét követően is döntetlen volt az állás, majd a második félidő vége előtt hetven másodperccel ismét kettővel jobban állt a Siófok. Ezt követően Szikora ismét védett, és mivel a dánok több gólt már nem szereztek a nagyszerűen küzdő magyar együttes végül 36-34-re győzött.
A siófokiak közül Tamara Horacek hét, Tomori Zsuzsanna hat, Camille Aoustin öt gólt lőtt, Szikora 16 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Naja Kristensen és Stine Skogrand nyolc-nyolc, Ingvild Bakkerud hét alkalommal talált be.
A két csapat harmadik egymás elleni mérkőzésén két magyar siker mellett először játszottak döntetlent. A Siófok immár 17 mérkőzés óta veretlen az európai kupaporondon, 13 győzelem mellett ez volt a negyedik döntetlenje ebben az időszakban.

korábban:
Nantes Atlantique HB (francia)-CS Minaur Baia Mare (román) 36-34 (21-15)

A vasárnapi program:
a 3. helyért: CS Minaur Baia Mare - Herning-Ikast HB 14.45
döntő: Siófok KC-Nantes Atlantique HB 18.00

(Fotó: Siófok KC)