• 2024 04 23

Dobó Európa Kupa az olimpia jegyében, erős mezőnnyel

Egy magyar egyéni csúcs az első napon

Az olimpiai indulás szempontjából is kiemelkedő fontosságú a szombaton és vasárnap Splitben zajló dobó Európa Kupa, amelyen népes magyar küldöttség vesz részt.

Tóth Balázs súlylökő kezdte a versenyzést szombaton, és a 17.29 elsőre jó formáról tanuskodott, ugyanis egyéni legjobbja eddig 17.19 volt. Aztán kiderült, hogy nem jó, hanem bombaformában érkezett Splitbe a magyar atléta, aki második lökésével 17.80-ra növelte rekordját. A továbbiakban is jó sorozatot produkálva (17.45, x, 17.50, x) a nyolcadik helyen zárta a versenyt, úgy, hogy az előtte végzők mindegyike 18 méter feletti lökő. Balázs remek versenyzéssel és egyéni csúcsjavításával ünnepeheti születésnapját, ugyanis holnap lesz 21 éves. Gratulálunk mindkettőhöz!

A 20 éves Járvás Máté az U23-asok gerelyhajító versenyén kezdő kísérletére érte el legnagyobb dobását, 70.26-os eredménye a hetedik helyre sorolta be őt a kilenc induló közül. 74.07-es egyéni csúcsával sem tudott volna előrébb végezni, amitől jelentősen elmaradt a hosszú idő elteltével megrendezett első jelentős nemzetközi versenyen.

Rába Dániel és Pars Krisztián egyaránt jól hajrázott a kalapácsvetők versenyében, mindketten utolsó kísérletükre dobták a legnagyobbat. Előbbi a 72.42-vel kilencedik, utóbbi a 71.80-nal tizenharmadik lett. Rába versenyzése kiegyensúlyozottabb volt, minden érvényes kísérlete 71 méter feletti volt, szemben Parssal, akinek kétszer is 70 alatt esett le a kalapácsa. Ezzel együtt a 71.80 idei legjobbja.   

Veiland Violetta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a női súlylökés második tizenkét versenyzőjét felvonultató mezőnyben. A viadal során mind a hat kísérlete sikeres volt és 57 centiméteren belüli "lőlapot" produkált a 23 éves magyar atléta, végül idei legjobbjának számító 15.87-es lökésével a harmadik helyen végzett.

Rivasz-Tóth Norbert gerelyhajítónk elsőre beállította végeredményét. A 75.12 számára is az idei év legjobb teljesítménye, ám többi kísérlete közül mindössze egyszer volt méteren belül, végül tizedik lett.

Németh Zsanett a női kalapácsvetők U23-as mezőnyében lett hetedik 62.10-zel, egyetlen centiméterrel maradva le a hatodik helyről és egy méterrel a negyedikről, úgy, hogy három, közvetlenül előtte végzett ellenfele is egyéni legjobbját érte el.

Vasárnapi program a magyarok szempontjából:

10:00-kor Moravcsik Angéla kezd a női gerelyhajítók B-döntőjében. Huszák János és Szikszai Róbert 12:20-kor áll rajthoz hogy megdobja a diszkoszvetés olimpiai szintjét. Közben 12:40-től dobókörbe lép Beregszászi Renáta is az U23-as női súlylökésben. Majd 13:10-től szólítják a női kalapácsvetés B-döntőjének mezőnyét, köztük Viszkeleti Villőt, majd 15:25-től Gyurátz Rékát az A-döntőben. Ez utóbbival párhuzamosan zajlik 15:30-tól a női diszkoszvetés B-döntője, ekkortó már Kerekes Dóra versenyét lehet követni oldalunkon. Csakúgy, mint Czeller Gáborét 16:10-től a férfiak U23-as kalapácsvető versenyén. 16:15-től kezdődik a korosztály férfi súlylökőinek versenye Kovács Lászlóval. Végül utolsó magyarként Szilágyi Réka diszkoszvetőnk áll rajthoz, ő 18:00-kor kezd majd. Nálunk a holnapi versenynapot is követhetik élőben!

A felnőtt magyar csapat:
férfiak:
diszkoszvetés: Huszák János (FTC) és Szikszai Róbert (Nyíregyházi Sportcentrum), gerelyhajítás: Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki MÁV SE), kalapácsvetés: Rába Dániel (Szombathelyi Dobó SE) és Pars Krisztián (Szombathelyi Dobó SE), súlylökés: Tóth Balázs (Nyíregyházi Sportcentrum)
nők:
diszkoszvetés: Kerekes Dóra (Nyíregyházi Sportcentrum), gerelyhajítás: Moravcsik Angéla (MTK Budapest) és Szilágyi Réka (Debreceni Sportcentrum), kalapácsvetés: Gyurátz Réka (Szombathelyi Dobó SE) és Viszkeleti Villő (Szombathelyi Dobó SE), súlylökés: Veiland Violetta (Szegedi VSE)