• 2024 04 25

Ungvári Attila győzött a kazanyi Grand Slam-en

A ceglédi versenyző első aranyérme tokiói kvótát érhet.

Ungvári Attila az egész versenyen imponáló teljesítménnyel aranyérmet szerzett a cselgáncsozók utolsó pontszerző Grand Slam versenyén, Kazanyban. Sikerével szinte biztos induló Tokióban!

A hölgyek 70 kg-os súlycsoportjában szereplő Gercsák Szabina jól kezdett a kazanyi versenyen, az első körben a dél-afrikai Nenova ellen ipponnal győzött. A folytatás azonban már nem volt ilyen sikeres a 24 éves magyar judós, hatalmas csata után a svéd Berholm jutott a harmadik fordulóba kettejük összecsapását követően. Ezzel jóval nehezebb dolga lesz Gercsáknak az kvóta megszerzésééert folytatott harcban, ugyanis az utolsó lehetőségen, a budapesti világbajnokságon érmet kell szereznie a tokiói olimpiai indulás jogának megszerzéséért.

Ungvári Attila, a mai nap másik magyar érdekeltje, a kazah Didar Hamza ellen kezdett és vazarival győzött a 81 kg-osok versenyében. A második fordulóban aztán a dél-koreai Li Mun Dzsin következett, és egy Ungvári-ippon, így már a legjobb 16 között volt a világranglistán 25. magyar. Ott aztán Robin Pacek ellen lépett tatamira, és ippont érően dobta el a svédet, amivel a negyeddöntőbe jutott. Jöhetett az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzés a Puerto Rico-ból érkezett Adrian Gandia ellen, mely során eseménytelen négy percet követően, ismét magyar ippon a vége. Ungvári elődöntős! És ha már az, az azeri Murad Fatiyev sem ússza meg, két perc elteltével a magyar leszorítja ellenfelét, újabb ippon, már a negyedik a nap folyamán. A bravúros menetelés a döntőben is bravúrt hozott a hazaiak Európa-bajnoka, Alan Kubecov ellen. Az orosz judóst korábban nem sikerült legyőznie, 2019-ben, a párizsi Grand Slam-tornán Kubecov jutott tovább kettejük párharcából. Az orosz igyekezett élni a hazai pálya előnyével, két intéssel vezetett is, de a hosszabbításra fordulva is remekül tartotta magát a magyar judós. Olyannyira, hogy Kubecov akcióját megkontrázva végül kicsikart egy vazarit, ami a hetedik magyar Grand Slam-aranyat jelentette, s alighanem tokiói indulást ér számára!

(Fotó: IJF)

Cselgáncs Grand Slam verseny, Kazany
A magyarok eredményei
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila–Didar Hamza (kazah) 7–0. 2. forduló: Ungvári Attila–Li Mun Dzsin (dél-koreai) intéssel 10–0. 3. forduló: Ungvári Attila–Robin Pacek (svéd) aranyponttal 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Attila–Adrian Gandia (Puerto Ricó-i) aranyponttal 10–0. Elődöntő: Ungvári Attila–Murad Fatiyev (azeri) 10–0. Döntő: Ungvári Attila–Alan Kubecov (orosz) aranyponttal 0–7
NŐK
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Alexandra Nenova (dél-afrikai) 10–0. 2. forduló: Gercsák Szabina–Anna Bernholm (svéd) 0–7

A pénteki program:
Férfiak: 90, 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg
Nők: 78 és +78 kg
9:00*: selejtezők 16:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)