• 2024 04 16

Hírmaraton - 2021. 21. hét

Amiről talán lemaradt a héten...

Magyar vonatkozású sporthírek egy helyen.

Labdarúgás:  A 20-szoros válogatott Gyurcsó Ádám távozott a horvát élvonalban ezüstérmes NK Osijek labdarúgócsapatától.  Az eszéki klub honlapja szerint nem hosszabbítják meg a februárban a Hajduk Splittől igazolt magyar szélső szerződését, amely június végén jár le.

Öttusa:  Nem tervezi a lábfájdalmakkal küszködő Kasza Róbert szerepeltetését a június 8. és 14. közötti kairói olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon Martinek János szövetségi kapitány. A KSI öttusázója az áprilisi két szófiai világkupán remekelt, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. A kairói világbajnokság hagyományos versenyében Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és Kasza helyén Bereczki Richárd szerepeltetését tervezi a szakvezető. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Regős indulhat.

Triatlon: Kindl Gábort választotta elnökének a Magyar Triatlon Szövetség a szerdán tartott éves közgyűlésén. A szervezet tájékoztatása szerint a jelenlévő, szavazásra jogosult tagszervezetek egyhangú döntést hoztak.  A szövetség kitért arra, hogy Kindl Gábor a triatlon magyarországi születése óta részese a sportágnak. Előbb versenyzőként, majd tagszervezeti munkatársként vett részt a mindennapokban. Kiemelték: vállalatvezetői és pénzügyi területen szerzett tapasztalatai várhatóan a sportág hasznára lesznek a jövőben.

Karate: Újabb öt évre egyhangúan Dr. Mészáros Jánost választotta meg a Magyar Karate Szakszövetség tisztújító közgyűlése. 

Jégkorong: További egy évig az UTE jégkorongozója marad Benk András, az együttes válogatott játékosa, aki a hatodik szezonját kezdheti meg idén ősszel lila-fehérben.

Újabb egy évig Debrecenben marad a DEAC jégkorongcsapatának  játékosa, az elmúlt szezon házi pontlistáját vezető Jan Dalecky.

Teke: A nőknél az FTC, a férfiaknál pedig a Szeged szerezte meg a magyar bajnokságot. A Zengő Alföld Szegedi TE csapata beállította a BKV Előre rekordját. A Tisza-partiak ugyanis megszerezték a férfi teke bajnokság aranyérmét, miután a szuperliga rangadóját játék nélkül megnyerték. A Szegednek ez a 14. bajnoki serlege. Erre korábban a BKV Előre volt képes a 80-as 90-es években. A nőknél a Ferencvárosé lett az aranyérem.

Az MTK Budapest rendes, tisztújító közgyűlésén pénteken újabb öt évre Deutsch Tamást választották elnöknek.

Golf: Vaszily Miklóst választották meg elnöknek a Magyar Golf Szövetség pénteki tisztújító közgyűlésén.

Röplabda: Az előző idényben német bajnoki elődöntős SC Potsdam női röplabdacsapatában folytatja pályafutását a magyar válogatott Németh Anett.

Sakk: A világkupa-szereplés kiharcolása a tétje a hibrid kieséses sakk Európa-bajnokságnak. A viadalon 35 ország 264 versenyzője vesz részt, köztük 12 magyar. A nyári világkupára a legjobb 36 helyezett kvalifikál. A hibrid lebonyolítás azt jelenti, hogy az egy nemzetbeli sakkozók egy közös helyiségben játszanak, és bírók ellenőrzik, hogy a játékosok ne tudjanak plusz segítséggel élni a meccs alatt. A magyar versenyzők a hazai sportági szövetség versenytermében gyűlnek össze.

A magyar csapat összeállítása:
Berkes Ferenc (2673 Élő-pontszám), Gledura Benjamin (2633), Bánusz Tamás (2631), Erdős Viktor (2614), Héra Imre (2610), Balog Imre (2576), Ács Péter (2565), Mihók Olivér (2547), Korpa Bence (2536), Kántor Gergely (2527), Kozák Ádám (2516), Persányi Barnabás (2364)

Új sportágakkal bővült a Nemzeti Versenysport Szövetség. A nem olimpiai sportágakat összefogó szervezet három sportág szakaszövetségét, a a Magyar Padel Szövetség, a Magyar Footgolf Szövetség és a Magyar Cheer Szövetséget felvette a tagszervezetek közé.