• 2024 04 25

Péni aranyérmes az Európa-bajnokságon

Dénes Eszter hatodik helye nem ért kvótát

Péni István címét megvédve aranyérmet nyert légpuskában az Eszéken zajló olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

Péni István aranyérmes lett légpuskában az eszéki sportlövő Európa-bajnokság, így megvédte a címét. Péni az alapversenyben 629.9 kört lőtt, és a harmadik helyen került a fináléba. A döntő Péni István és az izraeli Sergey Richter külön csatáját hozta. Bár az első öt lövés után a negyedik helyen állt a magyar versenyző, de a végül holtverseny alakult ki közte és az izraeli közt, hiszen mind a ketten 251.3 kört teljesítettek a fináléban. Így jöhetett a szétlövés, amelyben Péni 10.7-et teljesített, Richter 10.3-at lőtt. Így Péni István ezzel ismét Európa legjobbja lett a 10 méteres olimpia számban. Mindez az elmúlt hetek doppinggyanúja után, amelyben felmentették remek eredmény. 

A többi magyar így Pekler Zalán és Hammerl Soma közül előbbinek pedig csupán két tized hiányzott ahhoz, hogy döntőbe jusson és versenyben legyen az olimpiai kvóta megszerzéséért. Pekler 626,9 körrel zárta az alapversenyt, a 627,1 körös eredmény viszont már finálés szereplést jelentett volna számára. Hammerl 622,4 kört lőtt, és ezzel a 45. pozícióban fejezte be az alapversenyt. Igaz az 50 méteres puska számban még megpróbálhatják mind a ketten a kvóta megszerzését. 

A hölgyeknél Dénes Eszter a hatodik helyen végzett női légpuskában. Az UTE versenyzője 629,4 körrel fejezte be az alapversenyt, ezzel az ötödik helyen jutott a döntőbe, azonban ott csak hatodik lett, így nem jutott tokiói kvótához. A másik két magyar női légpuskás közül Zwickl-Veres Kata a 60. (620,3 kör), Szijj Katinka pedig a 71. (617,2 kör) helyen zárt az alapversenyben.

A pisztolyosok sem voltak szerencsések. A férfi légpisztolyban a hétfői alapversenyben Tátrai Miklós a 15. helyen zárt 576 körrel, a fináléba jutáshoz 579-re lett volna szükség. Tóth Gábor 564 körrel a 60., Hegedűs László 559 körrel a 69. helyen végzett.

Női légpisztolyban Jákó Miriam 573 körös teljesítménnyel a 14. helyen zárt, két körrel maradt le a fináléról. Az olimpiai kvótás Major Veronika a 20. (570), Sike Renáta a 48. (563) lett.

Fotó: Magyar Sportlövő Szövetség