• 2024 04 25

Hírmaraton - 2021. 20. hét

Fotó: Hippox.com

Magyar vonatkozású sporthírek egy helyen.

Labdarúgás: A portugál Joao Janeiro lesz a következő idényben a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Kisvárda Master Good vezetőedzője.  A 39 éves tréner a 2018/19-es szezonban Szegeden volt edző, így nem ismeretlen számára a magyar bajnokság.

A magyar válogatott másodedzője Giovanni Costantino lett a távozó Michael Boris helyett az MTK Budapest új vezetőedzője.

A labdarúgó OTP Bank Ligából kieső DVTK labdarúgócsapata megvált a január elején szerződtetett horvát vezetőedzőtől, Zoran Zekictől. A miskolci klub honlapjának tájékoztatása szerint a DVTK tulajdonosai és szakmai vezetése magyar szakembert bíz meg a csapat irányításával, és az együttesben kizárólag magyar játékosok szerepelnek a másodosztályban.

Kosárlabda: Lejátszotta első mérkőzést az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokságban (WNBA) Határ Bernadett. A Sopron Basket és a magyar válogatott centerének csapata, az Indiana Fever szerdán 88-67-re kikapott a Connecticut Sun otthonában. A 26 éves, 208 centis Határ 18 perc alatt 6 pontot és 5 lepattanót gyűjtött.
     

Röplabda: A  következő szezonban is a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Nagy Péter lesz a férfi röplabda Extraligában szereplő MAFC-BME vezetőedzője. A fővárosi klub honlapjának hétfői tájékoztatása szerint a 37 éves szakember harmadik idényére készülhet vezetőedzőként. Nagy a legutóbbi bajnoki évadban bronzérmet szerzett csapatával.

Jégkorong: A magyar válogatott Szabó Dániel szerződést hosszabbított az osztrák ligában szereplő Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapatával. A fehérvári klub szerdai tájékoztatása szerint a 25 éves, saját nevelésű hátvéd az új megállapodás értelmében újabb két évre, 2023-ig kötelezte el magát.

Atlétika: Koroknai Máté egyéni csúccsal bronzérmet nyert 400 méteres gátfutásban szerdán a Golden Spike nemzetközi atlétikai viadalon Ostravában.  A magyar szövetség közösségi oldalának közlése alapján Koroknai 49.70 másodperc alatt teljesítette a távot.  A további magyar indulók közül Szögi István 1500 méteren ugyancsak egyéni rekordot ért el, 3:36.83 perces eredménye a hatodik helyhez volt elég. Szögi idén először indult szabadtéren ezen a távon, és közel három másodpercet javított eddigi legjobbján. A már biztos olimpiai résztvevő Gyurátz Réka minden kísérlete sikeres volt kalapácsvetésben, 68,73 méteres legjobb eredményével pedig ugyancsak a hatodik helyen végzett. Gyurátz a szakadó eső ellenére is nagyobbat dobott, mint másfél héttel ezelőtt a spliti Európa Kupán, ahol 68,59 méterrel a nyolcadik lett.

Kézilabda: Nyártól Őze Beáta lesz a női kézilabda NB I-ben jelenleg negyedik Váci NKSE vezetőedzője. A klub honlapjának csütörtöki híradása szerint a tréner szerződése két idényre szól.

Sportdiplomácia: Újabb öt évre elnöknek választotta a klubot 2002 óta vezető Markovits Lászlót a Vasas Sport Club közgyűlése. A régi-új elnök titkos szavazás mellett, egyhangú döntéssel lett ismét a Vasas vezetője. Markovits ellenjelölt nélkül indult az elnökválasztáson, új mandátuma 2026-ig szól. Az elnökkel párhuzamosan a Vasas SC elnökségi tagjainak Ferjancsik Domonkost, Illés Antalt, Jákó Jánost, Kacsó Tibort, Sárecz Zsoltot, Süllős Gyulát és Tóth Gyulát választotta meg a közgyűlés.

Fallabda: Farkas Balázs bronzérmet szerzett Franciaországban, a Mulhouse Openen. A többszörös magyar bajnok jelenleg a 88. a világranglistán. 

Karate: A para-szakágban versenyző Kákosy Olívia aranyérmes lett a horvátországi Porecben zajló karate Európa-bajnokságon. A tanulásban akadályozottak mezőnyében induló magyar lány Eb-újoncként diadalmaskodott kategóriájában.