• 2022 06 30

Valter egy helyet előrelépett

Campenaerts szökésből nyert, változatlan élcsoport,

A belga Victor Campenaerts szökésből nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, amelyen a főmezőny együtt ért célba, így az összetett közvetlen élcsoportja nem változott. Valter Attila előrelépett a 11. helyre.

A Grado és Gorizia közötti, három negyedik kategóriás emelkedőt és 1800 méter szintkülönbséget magában foglaló 147 kilométer megtétele várt a mezőnyre, amely áttért Szlovéniába is a szakasz során.
A közvetlenül a rajtnál történt tömeges bukás után - amelyben Dina Márton és az összetettben hatodik német Emanuel Buchmann is érintett volt - neutralizált részt követően indult etapon azonnal kialakult a nap 15 fős szökevénycsoportja, amelyet a kényelmes tempót felvevő mezőny messzire engedett el. Az élbolyban bő húsz kilométerrel a befutó előtt bomlott meg az egység, az utolsó kilométerekre az egyórás világcsúcstartó Campenaerts és Oscar Riesebeek maradtak elöl. Kettejük sprintjében előbbi kerekedett felül, és 29 esztendősen első etapsikerét aratta Grand Tour-viadalon.
Az Ineos Grenadiers vezette mezőny a szakadó eső miatt csúszós úton biztonságos tempóban, több mint 17 perc hátránnyal ért célba, így a kolumbiai Egan Bernal változatlan előnnyel őrzi a rózsaszín trikót.
Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (EOLO-Kometa) is a mezőnnyel ért célba, előbbi - Buchmann kiszállása miatt - egy helyet előrelépve 11. az összetettben. Az első hivatalos eredménysorban Valtert még a tizedik helyen tüntették fel, de ezt a szervezők később módosították.

15. szakasz, Grado-Gorizia, 147 km:
1. Victor Campenaerts (belga, Qhubeka Assos) 3:25:25 óra
2. Oscar Riesebeek (holland, Alpecin-Fenix) azonos idővel
3. Nikias Arndt (német, DSM) 7 másodperc hátrány
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) 17:21 perc hátrány
...116. Dina Márton (EOLO-Kometa) 17:39 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 62:13:33 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange) 1:33 perc hátrány
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:51 p h.
...11. Valter 7:49 p h.
...112. Dina 2:23:21 óra hátrány