• 2024 03 29

Kikapott az olasz kettőstől Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt

Az utolsó end döntött

Újra negatív a mérlege a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duónak az aberdeen-i curling vegyespáros világbajnokságon, miután hatalmas csatában alulmaradt az olasz kettőssel szemben.

Két győzelme mellett két veresége volt a magyar kettősnek a 3-1-el büszkélkedő Stefania Constantini, Amos Mosaner olasz páros elleni mérkőzés előtt. A rivális három hasonló mérleggel rendelkező duóval osztozott az első négy helyen, ami a magyarok célja is a vb-t tekintve, ugyanis a hét olimpiai kvóta egyikének megsezrzéséért minimum a negyedik helyet kell elcsípni a csoportban. Az olaszok kezdték jobban a két fél csatáját, ám két egypontos enddel a mieink fordítani tudtak. A negyedik játékrészben három pontot írtak Constantiniék, így nehéznek tűnő helyzetben találták magukat a magyarok. Azonban a korábbi kétszeres vb-győztes Palancsa, Kiss kettős nem adta fel így a nyolcadik endre döntetlennel érkeztek a felek. A mieink bravúros hajrája azonban hiábavalónak bizonyult miután az utolsó pontot az olaszok írták, amivel megnyerték a találkozót. Csütörtökön újabb két mérkőzéssel folytatódik a magyarok programja, először az orosz, majd az ausztrál csapat ellen. Mindkettőt nyerni kell.

A világbajnokságon hét kvótát osztanak ki, amihez a legjobb hétben kell végezni, a nyolcadik hely csak akkor elég a kvalifikációhoz, ha a téli játékok házigazdája, azaz a biztos induló Kína is a legjobb nyolc között zár. A küzdelmek két tízcsapatos csoportban zajlanak, amelyből az elsők rögtön az elődöntőbe jutnak, a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak egymással a négy közé jutásért, míg a negyedik párosok az utolsó kvótáért küzdenek meg egymással, amennyiben szükséges, vagyis ha Kína nem érintett a folytatásban.

A csoport: Ausztrália, Csehország, Dél-Korea, Kanada, Magyarország, Németország, Olaszország, Orosz csapat, Skócia, Spanyolország 

B csoport: Anglia, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Japán, Kína, Norvégia, Svájc, Svédország, Új-Zéland

A magyar páros mérkőzései az A-csoportban:

május 17. hétfő, 18.30 Magyarország – Németország 5-8

május 18. kedd, 10.00 Magyarország – Dél-Korea 5-4

május 18. kedd, 17.00 Magyarország – Kanada 5-7

május 19. szerda, 10.00 Magyarország – Csehország 7-6

május 19. szerda, 17.00 Magyarország – Olaszország 5-6

május 20. csütörtök, 13.30 Magyarország – Orosz Csapat

május 20. csütörtök 20.30 Magyarország – Ausztrália

május 21. péntek, 13.30 Magyarország – Spanyolország

május 21. péntek, 20.30 Magyarország – Skócia

(Foto: curling.hu)