• 2024 03 29

Vereséggel kezdett a Palancsa-Kiss duó

A fiatal német kettős meglepte a kétszeres világbajnok magyarokat

Hétfőtől vasárnapig Aberdeenben rendezik a vegyespáros curling-világbajnokságot, melyen a magyar bajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt magyar duó száll harcba a 2022-es, pekingi téli olimpiáért.

És rögtön vereséggel kezdtek a mieink, ugyanis a Pia-Lisa Schöll – Klaudius Harsch összeállítású fiatal német páros két endben is három pontot írt és 8-5-re győzött. A magyar kettős kezdett jobban, hiszen két játékrész után 3-0-ra vezetett, majd a harmadik endben jött az első német "hárompontos". A Negyedikben ismét előnybe kerültek Palancsáék, ám megint egy három pontos német end jött, ami után már a mieink futottak az eredmény után, ám nem érték el azt. Holnap délelőtt Dél-Kofrea, délután Kanada ellen kell javítani, az előbbi meg lehet.

A világbajnokságon egyébként hét kvótát osztanak ki. A 2013-ban és 2015-ben világbajnok magyar páros hétközben azzal a céllal utazott Skóciába, hogy megszerezze Magyarország első ötkarikás indulási jogát a sportágban, amihez a legjobb hétben kell végeznie. A nyolcadik hely csak akkor elég a kvalifikációhoz, ha a téli játékok házigazdája, azaz a biztos induló Kína is a legjobb nyolc között zár. A küzdelmek két tízcsapatos csoportban zajlanak majd, amelyből az elsők rögtön az elődöntőbe jutnak, a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak egymással a négy közé jutásért, míg a negyedik párosok az utolsó kvótáért küzdenek meg egymással, amennyiben szükséges, vagyis ha Kína nem érintett a folytatásban.

A csoport: Ausztrália, Csehország, Dél-Korea, Kanada, Magyarország, Németország, Olaszország, Orosz csapat, Skócia, Spanyolország 

B csoport: Anglia, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Japán, Kína, Norvégia, Svájc, Svédország, Új-Zéland

A magyar páros mérkőzései az A-csoportban:

május 17. hétfő, 18.30 Magyarország – Németország 5-8

május 18. kedd, 10.00 Magyarország – Dél-Korea

május 18. kedd, 17.00 Magyarország – Kanada

május 19. szerda, 10.00 Magyarország – Csehország

május 19. szerda, 17.00 Magyarország – Olaszország

május 20. csütörtök, 13.30 Magyarország – Orosz Csapat

május 20. csütörtök 20.30 Magyarország – Ausztrália

május 21. péntek, 13.30 Magyarország – Spanyolország

május 21. péntek, 20.30 Magyarország – Skócia

(Fotó: worldcurling.org)