• 2024 04 26

Nem született újabb evezős kvóta az olimpiára

Sikertelen döntők Luzernben

Nem sikerült kvótát szerezniük a magyar egységeknek az evezősök pótkvalifikációs versenyen Luzernben, ahol a sportág még kiadó helyeit lehetett megszerezni a tokiói olimpiára.

Az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny utolsó napján még két magyar egység, összesen négy versenyző volt esélyes, hogy kiharcolja a részvételt az ötkarikás játékokra. Az első, a Juhász Adrián, Simon Béla férfi kettes már a középdöntőben elvérzett, hiszen ott hatodik lett, így nem került a fináléba, ahol dobogón kellett volna végeznie. Tavasszal átestek a koronavírus-fertőzésen a duó tagjai, így Rióban hiába végeztek a kilencedik helyen, majd 2017-ben az olimpiai programban nem szereplő kormányos kettesben hiába lettek világbajnokok, ez idén nem ért kvótát. 

A másik magyar egység a Preil Vivien, Gadányi Zoltána női kétpár volt, amely a fináléban a negyedik lett, de az olimpiai részvételhez az első két helyen kellett volna végezni.
A magyar evezősök így egyetlen kvótát szereztek a nyárra halasztott olimpiára: Pétervári-Molnár Bendegúz lehet majd ott Tokióban.

Fotó: Magyar Evezős Szövetség