• 2024 04 25

A tökéletes beugró: Kiss Gréta

Tökéletes selejtező után, jöhet az Európa-bajnokság

A 2015-ös antwerpeni, a 2017-es bakui és a 2019-es budapesti Európa-bajnoki részvételt követően az idei női röplabda EB-n is szurkolhatunk a magyar női röpisekért.

Sorozatban a negyedik Európa-bajnokságon lehet ott a magyar női röplabda-válogatott, miután 5 győzelemmel és 1 vereséggel kijutott az augusztus 18-án rajtoló kontinenstornára, ahol egymás után másodszor 24 csapat vehet részt. Ezúttal Belgrádban, Zadarban, Plovdivban és Kolozsváron küzdhetnek az együttesek.
1987-től 2015-ig 28 évet kellett várnunk egy Európa-bajnoki részvételre. A franciák elleni vasárnapi, drámai vereséggel zárult mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa szerint a taktikai felkészültség volt a siker egyik legfőbb záloga.
A Vasas 23 éves röplabdázója honlapunknak elárulta: lengyel szövetségi kapitányunk, Jakub Gluszak statisztikusként kezdte, így érthetően a számokból indul ki és mindent alá tud azokkal támasztani. Kiemelte még a fiatalos lendületet, ami az egész válogatottra jellemző. A legutóbbi szezonban összesen nem volt annyit a pályán klubjában, mint most a válogatottban. Sérülés és betegség következtében néhányan nem vehettek részt az Eb-selejtezősorozat találkozóin.
Három nap pihenő után csütörtökön Győrben kezdi meg a bővített keret az újabb felkészülést, a folytatásban az Európa-Liga arany divíziójának csoportköre lesz a cél a mieink számára.
A jelenlegi csapatkapitány, Szakmáry Gréta, a balkezes feladó, Király-Tálas Zsuzsanna és Pallag Ágnes már 2015-ben is ott voltak a kontinenstornán, sőt az első két játékos mind a három Eb-n szerepelt a válogatottban.
Az EB-selejtezőkön Izraelt és Dániát kétszer, míg Franciaországot egyszer sikerült legyőznünk. Az utolsó meccsünkön elszenvedett vereség miatt rosszabb pontarányukkal a franciák mögött a második helyen végeztünk a négyesben.
A szerb, horvát, román, bolgár közös rendezésű Eb csoportjainak sorsolását most csütörtökön rendezik a finálénak otthon adó Belgrádban.