• 2024 04 25

Kilenc érem a zárónapon

Szegedi sikernapok

A világkupa zárónapján aranyérmes lett Noé Bálint 5000 méteren, valamint vegyes K-2 200 méteren a Lucz Anna, Csizmadia Kolos-duó. Fontos ezüstöt szerzett olimpiai számban, C-2 500 méteren a Balla, Takács-páros, míg a férfiaknál 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel C-2-es ezúttal nyolcadik lett. Adolf Balázs 5000 méteren is szerzett egy ezüstérmet, csakúgy mint az alig 20 esztendős Csikós Zsóka K-1 500 méteren.

Női kenu kettes 500 méteren – ami egyben a Kolonics György Emlékfutam is volt - a Balla Virág, Takács Kincső alkotta egység szerezte meg a nap első magyar érmét. A világbajnoki ezüstérmes győri páros az ukránok mögött a második helyen ért célba. A döntő másik magyar egysége a Gönczöl Laura, Opavszky Réka-páros negyedik lett.

A férfi kenu kettesek 1000 méteres döntőjében ezúttal nem tudott harcban lenni az élmezőnnyel az Adolf Balázs, Fejes Dániel-egység. A fiatalok a pótkvalifikációs versenyt is ideszámítva, öt nap alatt ötödször evezték le a távot. Teljesítményük a vasárnapi világkupa döntőben a nyolcadik helyre volt elég.

A 200 méteres mix számokban minden magyar egység dobogóra állhatott. K-2-ben a Lucz Anna, Csizmadia Kolos-páros győzött, mindössze 35 századdal megelőzve a Kiss Blanka, Apagyi Levente-kettőst.

A kenusoknál Horányi Dóra, Fekete Ádám alkotta újpesti páros ezüstérmes lett.

Női C-2 200 méteren Bragato Giada, Kisbán Zsófia egysége negyedik lett, míg a Horányi Dóra, Seres Fanni-duó hatodik. K-1 500 méteren Kárász Anna 9. lett az A-döntőben, csakúgy mint a Lucz Anna, Kiss Blanka-páros K-2 200-on. Négyes egységeink közül csak a Kőhalmi Emese, Biben Karina, Bakó Olga, Csikós Zsóka női hajó jutott A-döntőbe, ahol a nyolcadik helyet szerezték meg.

A világkupa vasárnap az 5000 méteres döntőkkel zárult. Kenuban a férfiaknál Adolf Balázs ezüstérmes lett. A szám tavalyi győztese hatalmasat hajrázott a táv végén, de kubai riválisa kevesebb, mint egy másodperccel előbb csapott a célba.

 

A hölgyeknél C-1-ben Kisbán Zsófia negyedik, Horányi Dóra pedig ötödik lett.

Kajakban a nőknél 5000 méteren Csikós Zsóka ezüstérmet szerzett. A szolnokiak 20 éves tehetsége mindössze másfél másodperccel maradt le a győztes svéd hajótól.

 

Zárásként a férfiaknál kettős magyar (vagy inkább kettős Bálint) siker született. Noé Bálint és Kopasz Bálint is végig az élmezőnyben haladt, a portugál Pimentával és a dán Raskkal. Utóbbi végül leszakadt az utolsó 200 méteren, a futamot pedig nagy csatában Noé Bálint nyerte, Kopasz pedig második lett.

 

A magyar csapat összesen öt arany-, kilenc ezüst- és négy bronzérmet szerzett, amellyel az éremtáblázat második helyén zárta a szegedi világkupát.