• 2024 04 26

Három magyar arany a világkupa első napján

Szegedi napok

Összesen nyolc érmet szerzett a szombati döntőkben a magyar válogatott a szegedi gyorsasági világkupán. Kőhalmi Emese K-1 1000, Nádas Bence K-1 500, Kiss Péter Pál pedig KL1 200 méteren győzött. Mellette három ezüst és két bronz jutott a mieinknek, Kopasz Bálint viszont csak a negyedik lett K-1 1000 méteren.

Para szakágban délelőtt három döntőt rendeztek. Férfi KL1 200 méteren Kiss Péter Pál simán győzött. Ugyanebben a számban Suba Róbert az ötödik helyen zárt.
Női KL2 200-on Varga Katalin ezüstérmet szerzett. A szegedi parakajakos idén először versenyzett élesben, ami még Weisz Róbertnek tetszését is elnyerte.
Női KL3-ban Molnár Nikoletta a kilencedik helyen ért célba.
Az épeknél a sprintben Tótka Sándor szoros csatában ezüstérmes lett, mindössze három századdal lemaradva az olimpiai bajnok Liam Heath mögött. A hölgyeknél ugyanebben a számban két magyar szerepelt a döntőben, Kiss Blanka ötödik, míg Kárász Anna hatodik lett. A királykategóriában, vagyis K-1 1000 méteren a férfiaknál nem túlzás állítani, hogy egy olimpiai döntő színvonalához méltó mezőny gyűlt össze. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy Fernando Pimenta és Kopasz Bálint között dőlhet el az arany sorsa, ahogy 2019-ben, és tavaly is. Végül azonban a német Jacob Schopf és a cseh Josef Dostal is megelőzte őket, világbajnokunk pedig csak a negyedik lett.
A nőknél ugyanezen a távon Kőhalmi Emese szerezte az épek között a magyar csapat első aranyérmét a világkupán. A KSI SE ifjúsági világbajnoka 500 méter után az élre állt, és onnan már nem adta ki kezéből a győzelmet. Ebben a számban duplán örülhettünk, hiszen Bakó Olga bronzérmes lett. Férfi K-1 500 méteren Nádas Bence győzött, mindössze két századdal megelőzve a másodikként befutó dán világbajnok Poulsent. A szegedi klub kajakosa féltávnál még a második helyen haladt, ezután viszont óriásit robbantott.
Férfi C-2 500-on a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duó a spanyol egység mögött második lett.
Női kenu egyes 500 méteren is született magyar érem, ugyanis Bragato Giada a két ukrán mögött harmadik lett.
Férfi kajak páros 500 méteren a Noé Zsombor, Dombári Bence-egység ötödik lett. Szombaton délután a világkupa a holnapi döntők selejtezőivel, valamint három parakenus A-döntővel folytatódik.