• 2024 04 26

A féltávot elhagyva Bauhaus-é a sárga trikó a Tour de Hongrie-n

Második szakaszgyőzelmét aratta a német

A Veszprém és Tata közötti 142 kilométeres etap végén sprintbefutó döntött: a Bahrain-Victorious német sprintere, Phil Bauhaus megszerezte második szakaszgyőzelmét is az idei Tour de Hongrie versenyén, ezzel visszavette az összetett legjobbjának járó sárga mezt.

Az, hogy Valter Attila a hazai kerékpáros seregszemlével párhuzamosan zajló Giro-n szenzációs teljesítményt nyújt látszott a magyar körverseny enyhén dombos terepen futó harmadik szakaszán is, ahol a szervezők rózsaszín szalagot viseltek, sőt a kísérőautókat is feldíszítették azokkal. A nap szökésében – ami már az első húsz kilométeren kialakult – öten harcoltak ki helyet maguknak, a két lengyel Voster-es Stosz és Paterski mellett a spanyol Lozano (Novo Nordisk), a szlovén Jarc (Adria Mobil) és Szöllősi Ferenc a magyar válogatottból tekert sokáig elöl. Az előnyük egyszer sem érte el a négy percet, a mezőny csak ennyire engedte őket előre, mindenesetre a nap összes részhajráján maguk között osztoztak a pontokon és az időjóváírásokon. A cél előtt két bukás is bonyolította a csapatok helyzetét, így aztán az első etapon győztes német Phil Bauhaus és a holland Teunissen vívott befutójánál célfotóra volt szükség, amely Bauhaus sikerét erősítette meg. A Bahrain-Victorious első embere ezzel visszaszerezte a sárga és a zöld mezt is a versenyben.

A piros mez sorsa már a szakasz során eldőlt, azt Paterski viseli továbbra is, ahogyan a legjobb magyarnak járó fehér mez gazdája sem változott, továbbra is Pelikán János a legmagasabban rangsorolt hazai kerékpáros, aki az összetett versenyben a tizedik helyen áll. A szakasz legjobb hazai bringása a magyar válogatott sprintere, Karl Ádám lett, aki a tizenhatodik helyen ért célba.

42. Tour de Hongrie, 3. szakasz, Veszprém-Tata (142 km):
1. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) 3:17:30
2. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) a. i.
3. Fred Wright (brit, Bahrain-Victorious) a. i.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

(Fotó: tourdehongrie.hu/Vanik Zoltán)