• 2024 03 29

Meeus-é a második szakasz és a sárga trikó

A legjobb hazai versenyző Orosz Gergő volt a 24. helyen

A Tour de Hongrie második szakaszának befutóján a belga Jordi Meeus volt a leggyorsabb, és mivel tegnap harmadik volt, átvette a sárga trikót is.

A Balatonfüred és Nagykanizsa közötti 183 km két hegyi részhajrával kezdődött melyeket egyaránt a Voster-es lengyel Maciej Paterski nyert meg átvéve a piros trikót csapat-, és honfitársától Patrik Stosztól. A szökevények közt volt Pelikán János is, aki többször vezette az élen kerekezőket, sőt gyorsasági részhajrát is nyert. Sokáig bírtak tempót diktálni társaival miközben hat és fél percre távolodtak az üldözőktől. Két kilóméterrel a nagykanizsai befutó előtt azonban a sprinterek utólérték a szökevényeket, és eldöntötték egymás közt a szakaszgyőzelmet. Az első helyet végül a BORA-hansgrohe menője, a belga Jordi Meeus szerezte meg, megelőzve a Team DSM olasz sprinterét, Alberto Daniesét és a sárga trikós német Phil Bauhaust (Bahrain-Victorious). Meeus – aki az első szakaszon harmadik lett – átvette a sárga és a zöld mezt is, a piros Paterskire került, Pelikán János hatalmas erőfeszítéseit pedig siker koronázta, a nap során gyűjtött időjóváírásának köszönhetően az összetettben a nyolcadik helyre ugrott előre, s átvette a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezt. A mieink közül ezen a napon Orosz Gergő (magyar válogatott) ért be a legjobb pozícióban, ő a huszonnegyedik helyen zárta a szakaszt.

42. Tour de Hongrie, 2. szakasz, Balatonfüred-Nagykanizsa (183 km):
1. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) 4:03:55
2. Alberto Daniese (olasz, Team DSM) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.
24. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.
3. Maciej Paterski (lengyel, Voster ATS) 6 mp h.
8. Pelikán János (magyar, Androni Giocattoli-Sidermec) 10 mp h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

(Fotó: tourdehongrie.hu/Vanik Zoltán)