• 2024 04 27

Egy negyedik hely a hosszútávúszók versenyeinek első napján

Rasovszky negyedik lett a Lupa-tavon

Rasovszky Kristóf címvédőként a negyedik helyen végzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon.

A Lupa-tavon rendezett szerdai versenyen a szám világbajnoka 55:47.3 perces idővel csapott célba. A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte a francia Marc-Antoine Olivier és az olasz Dario Verani előtt.
A mezőny két másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 12., Székelyi Dániel pedig a 17. helyen ért célba.
A verseny elején a mezőny három kiemelkedő egyénisége, Rasovszky, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 10 kilométeren, valamint a leghosszabb medencés távon, 1500 méteres is győztes német Florian Wellbrock és a riói olimpián 1500 méteren aranyérmes Paltrinieri állt a mezőny élére.
Ebből a trióból Rasovszky váltott elsőnek tempót bő fél óra úszás után, így jó egy testhossznyi előnnyel vághatott neki a harmadik, egyben utolsó körnek. Nem sokkal később a 2017-es budapesti világbajnokság győztese, a francia Marc-Antoine Olivier is "megérkezett".
Az élboly elképesztő csatát vívott az elsőségért, egyszerre hatan vették körbe Rasovszkyt, aki az utolsó pillanatokat már nem bírta és végül a negyedik lett.


nyíltvízi úszás, férfi 5 km, Európa-bajnokság:
1. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 55:43.3 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1.8 másodperc hátrány
3. Dario Verani (Olaszország) 3.3 mp h.
4. RASOVSZKY KRISTÓF 4 mp h.
...12. Betlehem Dávid 17.1 mp h.
...17. Székelyi Dániel 1:17.7 p h.

A hölgyeknél a holland Sharon van Rouwendaal címét megvédve diadalmaskodott a nyíltvízi úszók női 5 kilométeres számában a budapesti Európa-bajnokságon.     Az olimpiai bajnok a Lupa-tavon rendezett viadalon a táv egyharmadánál állt az élre, onnantól kezdve pedig nem is veszélyeztette senki a sikerét. Az ezüstérem az olasz Giulia Gabbrielleschi nyakába került, míg a harmadik a francia Oceane Cassignol lett.
    A mezőnyben két fiatal magyar versenyző volt ott, akik egymás után csaptak célba, a 17 esztendős Szimcsák Míra a 14., a 21 éves Vas Luca pedig a 15. helyen zárt.A Lupa-tó 17 Celsius-fokos vízében a 20 fős mezőnynek három kört kellett megtennie.
    
    Nyíltvízi úszás, női 5 km, Európa-bajnokság:
    -----------------------------------------
1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 58.45.2 perc
2. Giulia Gabbrielleschi (Olaszország) 4.1 másodperc hátrány
3. Oceane Cassignol (Franciaország) 6.1 mp h.
...14. Szimcsák Míra 2:02.7 perc hátrány
...15. Vas Luca 2:02.8 p h.    

Fotó: MTI