• 2024 04 20

Megkezdte a felkészülést a női vízilabda-válogatott

Egyelőre 18-as keret dolgozik a Margitszigeten

A Margitszigeten megkezdte a felkészülést a magyar női vízilabda-válogatott a tokiói olimpiára.

Bíró Attila szövetségi kapitány egyelőre 18 fős kerettel dolgozik, a viadalra 13 játékost lehet majd nevezni, közülük 12-t lehet beírni egy-egy mérkőzésre. A szakember a kedd sajtónyilvános edzést követően elmondta, a kerethirdetésben nagy szerepet játszik majd az amerikai edzőtábor, illetve az Athénban sorra kerülő világliga-döntő, amelyet követően június végén hozza nyilvánosságra a tokiói névsort.
"Bízom benne, hogy a lányok kipihenték magukat ebben az egy hétben, de egyszerűen nem adhattam több időt nekik, hiszen az amerikai táborba már felkészülten kell elutaznunk, hiszen ott négy hivatalos mérkőzést játszunk majd az olimpiai és világbajnokkal, én pedig képet kaphatok arról, kit, mennyit és hol lehet használni" - mondta Bíró Attila, aki megjegyezte, a koronavírus-járvánnyal bekövetkezett egyéves halasztás jót tett a csapatnak, ugyanis jóval tapasztaltabb lett az együttes.
Hozzátette, abból, hogy más országokhoz képest Magyarországon jóval hamarabb indult be a vízilabdaélet, a válogatott jól jöhet ki, és összességében is úgy gondolja, hogy a pandémia megváltoztathatja az erőviszonyokat.
A csapattal kapcsolatban a tréner elmondta, a gárda bizonyított az elmúlt időszakban az olimpiai kvalifikációs tornán, illetve a világliga európai selejtezőjében, jó az összetétele a fiatal és rutinos játékosoknak, és minden poszton vannak kiemelkedő vízilabdázók, így ez az együttes bármire képes lehet az olimpián.
A kerettel kapcsolatban Bíró Attila kiemelte, 7-8 ember helye biztos, "megkérdőjelezhetetlen" például Keszthelyi Rita és Parkes Rebecca utazása.
Gurisatti Gréta, a Dunaújváros játékosa ujjsérülése miatt nem lehetett ott klubcsapatával az UVSE elleni bajnoki döntő végjátékában, illetve az Euroliga négyes döntőjében sem, ahol csapattársai a fináléban maradtak alul a görög Olympiakosszal szemben.
A 24 éves játékos egyelőre csak úszó és erősítő edzéseket végezhet, de várhatóan két héten múlva már a labdás gyakorlatokba is bekapcsolódhat.
"Eddig lehetett keseregni, most indul az olimpia felkészülés, amire öt éve várunk. Nagyon várom ezt az időszakot, igaz, nagy változások már nem nagyon lesznek, de kiváló a hangulat, mindenki nagy kedvvel érkezett" - mondta Gurisatti, aki hozzátette, az előző olimpiához képest - végül Rióról lemaradt - jóval érettebb lett a játéka, és magabiztos annak tekintetében, hogy ha elkezdheti az edzéseket, akkor nem lesz veszélyben a tokiói részvétele.
A válogatott keddi edzésének volt négy díszvendége is, négy tehetséges, 2008-as születésű játékos, Szalkai Hanga (Ferencváros), Keszthelyi Sára (UVSE) Kókai Nikolett (BVSC) és Schrick Amira (Dunaújváros) is együtt tréningezhetett a csapattal.

A női válogatott olimpiai kerete:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

A magyar női válogatott a címvédő Egyesült Államok, valamint Oroszország, Kína és Japán csapatával szerepel egy csoportban az olimpián.
A válogatott felkészülési programja:
május 10-20. - edzések, Margitsziget
május 21.-június 5. - edzőtábor, Egyesült Államok
június 7-13. - edzések Margitsziget
június 13-21. - világliga Szuperdöntő, Athén
június 22.-július 8. - edzések Margitsziget
július 9-11. - SEAT Kupa, Margitsziget
július 14. - indulás a japán edzőtáborba
július 26. - rajt az olimpián Oroszország ellen

Fotó: MVLSZ