• 2024 04 25

Ungvári Attila gyerekkori álma válhat valóra Tokióban

Szinte biztosan ott lehet Tokióban a ceglédi Ungvári Attila

Ragyogóan szerepelt Kazanyban a Ceglédi VSE kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozója: Ungvári Attila megszerezte pályafutása első Grand Slam aranyérmét. Ez a siker szinte bizonyosan olimpiai indulást ér a 81 kilós sportolónak.

A 32 éves versenyző a sikertelen liszaboni Európa-bajnokság után sem vesztette el hitét, így a júniusi budapesti világbajnokság előtt több riválisát megelőzve készülhet a tokiói olimpiára is. Honlapunknak elmondta: gyerekkori álma válhat valóra élete első olimpiáján a japán fővárosban és a kiváló szlovákiai edzőtábor is kellett, hogy ennyire elkapja a fonalat csütörtökön Tatárország fővárosában. Hozzátette még: nagyon boldog és maximum 3 órát aludt a 6 győzelemmel zárult nehéz napot követően (1000 pontot kapott az aranyérem mellé az olimpiai kvalifikációban).

Ungvári Attila a kazanyi viadal eredményközlője alapján az Ázsia-bajnok kazah Didar Hamza ellen vazarival nyert, majd az Ázsia-bajnoki ezüstérmes dél-koreai Li Mun Dzsint a harmadik intést követően leléptették vele szemben. A folytatásban a svéd Robin Pacek ellen aranypontig tartó hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást Ungvári, aki a negyeddöntőben a Puerto Ricó-i kontinensbajnok Adrian Gandiát is hosszabbításban, ipponnal verte. A 2010-ben és 2019-ben is Eb-bronzérmes, a ranglistán olimpiai kvótát érő helyen álló magyar cselgáncsozó az elődöntőben az azeri Murad Fatijevnél is ipponnal bizonyult jobbnak, végül a döntőben az orosz Alan Kubecovval találkozott, és vazarival kerekedett fölé.

Az utolsó kvalifikációs eseményen, a június 6-án kezdődő budapesti világbajnokságon csak extrém esetben vehetik el Ungvári Attilától a tokiói indulás jogát.