• 2024 04 19

Hírmaraton - 2021. 18. hét

Fotó: Hypox.com

Magyar vonatkozású sporthírek egy helyen.

Labdarúgás: A következő idényben is a februárban kinevezett Horváth Ferenc lesz a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának a vezetőedzője. A 48. születésnapját csütörtökön ünneplő tréner 11 fordulóval ezelőtt a 11., kieső helyen vette át a Honvéd irányítását, amely vasárnap a sereghajtó Budafoki MTE legyőzésével - az utolsó forduló eredményétől függetlenül - bebiztosította bennmaradást.
 

 ZTE FC meghosszabbította Waltner Róbert vezetőedző szerződését, miután a csapat megőrizte tagságát a labdarúgó OTP Bank Ligában.  A zalaegerszegi klub honlapjának szerdai beszámolója szerint a márciusban kinevezett tréner egy plusz egy évre írt alá. Waltner Róbert hat fordulóval ezelőtt vette át a kék-fehérek irányítását, akik ezalatt 11 pontot gyűjtve, az utolsó forduló eredményeitől függetlenül bennmaradtak az élvonalban.
   

Az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalából kieső Parmánál meghosszabbította szerződését Balogh Botond.  A klub hivatalos honlapjának szerdai tájékoztatása szerint a 18 éves védő 2025 júniusáig kötelezte el magát a következő idényben a másodosztályban szereplő együtteshez.
    Az utánpótlás válogatott futballista 2019-ben az MTK Budapesttől igazolt az olasz csapathoz, amelyben azóta bemutatkozott a felnőtteknél: ebben az idényben két bajnoki és egy kupamérkőzésen lépett pályára.

A bajnoki címvédő Ferencváros szerződést hosszabbított válogatott labdarúgójával, Sigér Dáviddal. A klub honlapja nem közölte, hogy a 30 éves középpályás új megállapodása meddig érvényes.

A labdarúgó OTP Bank Liga jelenlegi mezőnyének tagjai közül a Kisvárda Master Good és a Budapest Honvéd is megkapta a következő idényre szóló indulási jogot a magyar szövetség (MLSZ) elsőfokú licencadó bizottságától. A testület április 19-i ülésén az élvonal mostani csapatai közül két klubnak nem hagyta jóvá a licenckérelmét, de a hiánypótlást követően a kispestiek és a kisvárdaiak indulása elől is elhárult az akadály a csütörtöki döntés értelmében.

Sakk: A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) legfrissebb rangsorában a magyarok közül a legjobb helyen Rapport Richárd található, aki a 11., s az első százban még további három honfitársa szerepel. Almási Zoltán a 48., Berkes Ferenc a 64., Lékó Péter pedig a 76. pozíciót foglalja el.  Az országok rangsorát, amelyet a legjobb tíz sakkozó Élő-pontszámának átlaga alapján számolnak ki, Oroszország (2731 pont) vezeti 18 ponttal az Egyesült Államok, és 30-cal Kína előtt. Magyarország (2645) a nyolcadik.
    A női világranglista első helyén álló kínai exvilágbajnok, Hou Ji-fan (2658) 65 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát. A magyarok közül ketten fértek fel a százas listára: Hoang Thanh Trang (2404) az 57., Gara Tícia (2379) pedig a 88.

Parasport: Huszonketten pályáznak a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) sportolói tanácsába, köztük Varga Katalin személyében magyar parakajakos is. A választást augusztus 19. és szeptember 3. között, a tokiói paralimpia előtt, illetve alatt tartják.  Hat kontinensről 13 sportágat képviselnek a pályázók, egyikük a Magyarországon 2020-ban az Év legjobb fogyatékos sportolója címre jelölt Varga Katalin.

Tájfutás: Kijelölték azt a hattagú magyar csapatot, amely részt vesz a tájékozódási futók csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-bajnokságán a svájci Neuchatelben.
    A felnőtt magyar csapatot három férfi (Bakó Áron, Baumholczer Máté, Bujdosó Zoltán) és három női (Gerber Csenge, Sárközy Zsófia, Weiler Virág) versenyző alkotja. Ők hatan mindkét egyéni számban (kieséses sprint és egyéni sprint) rajthoz állnak, az Eb harmadik versenyszámában, a - vegyes - váltóban pedig a Bakó, Baumholczer, Sárközy, Weiler négyes indul.