• 2024 03 29

Aktuális kvótakörkép Tokió előtt

Így áll a Magyar Csapat az olimpia előtt

Az egy évvel elhalasztott nyári olimpia 2021. július 23-án kezdetét veszi Tokióban. A cikkünkben a magyar kvótásokat vesszük sorra.

Asztalitenisz: 3+1 női és 1 férfi induló

A hölgyek csapatban (Pergel Szandra, Madarász Dóra, Fazekas Mária összeállításban) kivívták a tokiói indulás jogát. Ami annyit jelent, hogy három női asztaliteniszező, valamint egy tartalék biztosan ott lehet majd nyáron az olimpián. Közülük hárman a csapatversenyben indulhatnak, ketten pedig egyéniben. A pontos személyekről a szövetségi kapitány dönt majd.

A további versenyzők közül egyelőre csak az biztos, hogy férfi egyéniben Majoros Bence kiharcolta az indulási jogot.

Atlétika: Egyelőre a kvalifikációs szintet hatan teljesítették: Halász Bence és Gyurátz Réka kalapácsvetésben, Krizsán Xénia hétpróbában, Kácser Zita 3000 méter akadályfutásban és Márton Anita súlylökésben, míg Kozák Luca 110 méter gáton. A kvalifikációs időszak itt a nyár elején zárul.

Birkózás: A magyar birkózók közül egyelőre 6 fő harcolta ki a tokiói repülőjegyet. Négyen a 2019-es világbajnokságon: ötöttfogásban: Lőrincz Viktor és Lőrincz Tamás, a nőknél Sastin Marianna, míg a szabadfogásban Muszukajev Iszmail. Míg a kötöttfogású Korpási Bálint a budapesti európai kvalifikációs viadalon szerzett kvótát, míg Szőke Alex ugyanezt a szófiai világkvalifikációs tornán tette meg. 

Evezés: Egyelőre egy egység, azaz Pétervári-Molnár Bendegúz szerzett kvótát az olimpiára. Ő férfi egypárevezősben állhat majd rajthoz. Az utolsó kvótaszerzési esély májusban Luzernben lesz. 

Kajak-kenu: 18 indulási jogból 17-et szereztek a magyar kajak-kenusok. A magyar válogatottnak hat-hat férfi és női kajakos, három női kenus és két férfi kenus kvótája van.  A tokiói magyar csapat összetételéből két egység a férfi és női kenu kettes biztos. A többiek a május végi, hazai válogatón, illetve a júniusi, poznani Európa-bajnokságon elért eredmények alapján alakul majd ki.

A szlalom kajak-kenusoknál pedig egy magyar induló lesz, a női kenu számban a honosított, osztrák származású Schmid Julia lehet ott Tokióban.   

Kerékpár: Egy országúti egyéni kvótája van Magyarországnak. Erre a legnagyobb esélye Valter Attilának van. Míg a hegyikerékpáros versenyzők közül egy férfi és egy nő lehet ott Tokióban.

Kézilabda: A női kézilabda-válogatott márciusban kiharcolta a részvételt az olimpiai kvalifikációs tornán. Így 14+1 magyar női kézilabdás lehet majd ott az olimpián. 

Ökölvívás: Eddig egyetlen magyar szerzett kvótát az olimpiára, Gálos Roland személyében. A kvalifikációs szanbályok átszabása miatt úgy tűnik, hogy még négy  versenyzőnek van esélye arra, hogy ott lehessen Tokióban, hiszen csak az európai selejtezőt tartják majd meg. Ezt Párizsban rendezik meg június elején. A tavaly Londonban félbeszakadt torna alapján itt már csak három versenyző indulhat: Fodor Milán egy, Pribojszki Kata és Nagy Tímea két győzelemre van Tokiótól. A maradék helyeket pedig egy speciális, 2017-től számított világranglista alapján töltik fel. A mieink közül innen egyedül Hámori Ádámnak van esélye kijutnia az olimpiára. 

Öttusa: Egyelőre két versenyzőnek Demeter Bencének és Kovács Saroltának van kvótája. A kvalifikációt mindenki magának szerzi, de összesen országonként és nemenkét csak két-két versenyző indulhat. A világranglista május végén zárul le. Ekkor dől el, hogy hány magyar szerzett indulási jogot és ha többen, mint ketten, akkor a kapitányok döntenek az indulókról. 

Sportlövészet: Egyelőre két-két férfi és női versenyző szerzett indulási jogot Tokióra. A puskások közül Péni István, Sidi Péter, és Mészáros Eszter. A pisztolyosoknál Major Veronika. Az utolsó lehetőség a kvótaszerzésre a májusi eszéki Eb lesz, ahol a márciusban elmaradt finnországi Európa-bajnokság kvótáit is kiosztják.  

Taekwondo: A 18 éves Salim Omar képviseli a magyar színeket Tokióban az 58 kg-osok súlycsoportjában. A sportág 21 év után köszönthet újra magyar versenyzőt ötkarikás játékokon, legutóbb 2000-ben a friss kvótás Omar nagybátyja, Salim József lett ötödik Sydneyben.

Torna: A versenyzők tornában is a nemzetnek szerzik az indulási jogot, de az egyetlen eddigi kvótaszerző Kovács Zsófia minden bizonnyal indulhat az olimpián. Az utolsó esélye a többeiknek a májusi svájci Európa-bajnokság lesz, méghozzá egyéni összetettben. 

Úszás: A Nemzetközi Úszó Szövetség olimpiai szintjei alapján, számonkét két-két A-szinttel rendelkező versenyző szerepelhet az olimpián, míg ha nincs ilyen, akkor egy B-szintes. Mivel vannak olyan számok, ahol hárman, sőt négyen is teljesítették az A-szintet, így a kapitány dönt az indulókról. Sós Csaba kijelölt védett versenyzőket, akik csak akkor veszíthetik el ezt, hogyha nem indulnak mindenhol, ahol megtehetnék. Végleges döntés május végére várható. Az úszóváltók létszáma: 6 fő, 4 versenyző + 2 tartalék.

A férfi 4x100m gyors, a férfi 4x100m vegyes, a női 4x200m gyors és a mix 4x100m vegyesváltót is a kapitány jelöli majd ki.

A "védett" úszókLobanovszkij Maxim (50m gyors), Németh Nándor (100m gyors), Szabó Szebasztián (100m pillangó), Milák Kristóf (100m gyors, 100m pillangó, 200m pillangó), Zombori Gábor (400m gyors), Kalmár Ákos (800m, 1500m gyors), Bohus Richárd (100m hát), Telegdy Ádám (100m hát, 200m hát), Kenderesi Tamás (200m pillangó), Bernek Péter ( 400m vegyes), Kós Hubert (200m pillangó), Verrasztó Dávid (400m vegyes), Gyurta Gergely (1500m gyors), Hosszú Katinka (200m gyors, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes), Késely Ajna (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors), Kapás Boglárka (1500m gyors, 200m pillangó), Békési Eszter (200m mell), Burián Katalin (100m, 200m hát), Sebestyén Dalma (200m vegyes).

További A-szintes versenyzők: 

Szabó Szebasztián (100m gyors), Kozma Dominik (200m gyors), Cseh László (100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes), Biczó Bence (200m pillangó), Bernek Péter (200m vegyes), Kós Hubert (200m vegyes), Gyurta Gergely (400m vegyes), Holló Balázs (400m vegyes), Kapás Boglárka (400 m gyors), Mihályvári-Farkas Viktória (1500m gyors), Szilágyi Liliána (200m pillangó), Jakabos Zsuzsanna (200m pillangó), Szabó-Feltóthy Eszter (200m hát)

A hosszútávúszók közül egyelőre csak Rasovszky Kristóf szerzett kvótát. Erre még egy lehetősége lesz a többieknek. 

Vitorlázás: Négy versenyző lehet majd ott az olimpián biztosan és egy még kérdőjel. Berecz Zsombor finn-dingiben, Érdi Mária laser radiálban, Vadnai Benjamin szintén laser radiálban. A szörfösök között pedig Cholnoky Sára. Gádorfalvi Áron pedig visszalépések esetén lehet az ötödik induló.

Vívás: A női tőr, a férfi kard és a női kardcsapat kivívta az indulást az olimpiára, ami azt jelenti, hogy ezekben a számokban 4 (3+1) magyar induló lehet egyéniben is. Hogy kik indulnak pontosan, az kapitányi döntés lesz. A férfi párbajtőrben az egyetlen magyar induló a világranglista alapján Siklósi Gergely lehet. Női párbajtőrben és férfi tőrben nem lesz magyar versenyző az olimpián.  

Vízilabda: Mind a női, mind a férfi vízilabda-válogatott kiharcolta az olimpiai részvételt. A férfiak az Eb-arannyal jutotottak kvótához. A nők az olimpia selejtezőtornán szerezték meg a tokiói repülőjegyet. Ami annnyit jelent, hogy 12+1 játékos lehet majd ott az ötkarikás játékokon mindkét nemnél.