• 2024 04 24

Pétervári-Molnár Bendegúz is kvótás

Az első evezős kvóta az olimpiára

Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban tokiói kvótát szerzett az európai olimpiai kvalifikációs viadalon az olaszországi Varesében, ahol a csütörtöki zárónap utolsó versenyszámának döntőjében a harmadik helyen végzett.

Az utolsó előtti lehetőség várt a magyar evezősökre, akiknek Vareseben juthattak tokiói indulási joghoz. Versenyszámonkét különböző darabszámú kvótát, de nemzetenként csak egyet osztottak ki Olaszországban. 

A 2016-os riói játékokon két magyar egységet indulhatott. Az egyik, Pétervári-Molnár Bendegúz pedig nem várt a májusi utolsó kvalifikációs lehetőségre.

A magyar egypárevezős Varesében a hétfői előfutamát megnyerte, a folytatás viszont két nap szünet után következhetett csak, hiszen a keddi, majd a szerdai versenynapot is törölték a szervezők. Csütörtökön így jöhetett az erőltetett menet, ami azonban nem zavarta meg a magyar evezőst a céljai elérésében. Előbb a középdöntőből lépett tovább, majd a fináléban a harmadik helyen végzett, ami pontosan elég volt a kvótához. 

"Nem is emlékszem olyanra, hogy nagy nemzetközi versenyen, főként egy olimpiai kvalifikációról döntő eseményen egy napon rendezzék a középdöntőt és a döntőt. Teljesen szokatlan, talán tizenhét évesen, hazai korosztályos viadalon fordult elő velem hasonló legutóbb. Durva menet lett a mai, a finálé vége már kimondottan fájt, de megérte a küzdés, a szenvedés, mert elértem a célomat, megvan az olimpiai kvóta" - nyilatkozta Pétervári-Molnár a döbtő után.

Pétervári-Molnár Bendegúz Rióban a 14. lett, ezen az eredményen javítana az idén. A felkészülést már a hétvégén megkezdheti, hiszen a péntektől-vasárnapig a szintén Varésében megrendezendő Európa-bajnokságon nem lesz ott a mezőnyben. 

A regatta további magyar egységei nem szereztek kvótát. A Fehérvári Eszter, Ferencz Panna női könnyűsúlyú kétpárevezős az A döntőben a hatodik lett. A paraevezős Pető Zsolt (PR1) harmadik lett a fináléban, de ez sem ért indulási jogot. Női egypárban Bertus Kitti a B döntőt megnyerte, de ez összetettban csak a hetedik helyre volt elég. Férfi könnyűsúlyú kétpárban a Szabó Bence, Furkó Kálmán egység a B döntőben második, összesításben a 8. helyen végzett.

Kvótaszerzésre még egy lehetőség lesz május közepén, a végső selejtezőn, Luzernben. Ahol minden olimpiai versenyszámban osztanak még tokiói indulási helyeket.