• 2024 04 25

A saját útjukat kell kitaposni

Pétervári-Molnár Bendegúz megkönnyebbült a kvóta megszerzésével

Az olimpiai éremszerzés lehetősége motiválja az evezős Pétervári-Molnár Bendegúzt, aki sportágában eddig egyedül tudta kiharcolni a magyarok közül a tokiói indulási jogot.

A 191 centiméter magas és 28 éves evezős végül honlapunknak elárulta: főszponzora nélkül nem tudná ilyen magas szinten űzni ezt a sportágat és azt is, hogy nagy hátrány Magyarországon az, hogy nincs senki, aki előttük kijárta volna mostanában a sikerhez vezető utat, így neki is egyedül kell kitaposni a megfelelő ösvényt.

A Budapest Evezős Egyesület versenyzője sorozatban a második nyári olimpiájára készülhet egypárban, miután az olaszországi Varesében, az európai olimpiai kvalifikációs verseny döntőjében elért harmadik helyezéssel kijutott a japán fővárosba..
A magyar evezősöknek ez az első kvótájuk a tokiói olimpiára. A 2016-os riói játékokon két egységet indíthattak a magyarok - mindkettő az utolsó kvalifikációs lehetőséget ragadta meg a kvótaszerzésre -, az egyik Pétervári-Molnár volt, aki egypárban a 14. helyen zárt öt évvel ezelőtt Rió de Janeiróban. A fővárosi egyesületben édesapja az edzője, akivel jó úton járnak, ugyanis a szereveztének most nagyon fekszik az a mennyiségű munka, amit csinálnak. Az evezősöknél nem ismeretlen kiegészítő sport a kerékpározás, valamint súlyzós edzések is színesítik a felkészülést.
A 2010 óta válogatott sportolónak a riói olimpia után voltak hullámvölgyei, de másfél éve edzésmódszert váltott, és ez bejött, mert fizikailag és mentálisan is sokat fejlődött. Ennek is köszönhető, hogy április első felében Varesében már testben és fejben sem okozott számára problémát a kétfutamos zárónap, amikor a 2000 méteres távot kétszer is teljesíteni kellett, előbb a középdöntőben majd a döntőben.