• 2024 04 18

Kisfiának hozta haza az Eb-érmet Lisszabonból Tóth Krisztián...

Jó előjelek, de mindez még nem garancia a tokiói szereplésre

Tóth Krisztián 19 évesen világbajnoki ezüstérmes volt majd agyonnyomta őt az olimpia hangulata és az esélyesség terhe Rióban 2016-ban.

Megfizette Rióban a tanulópénzt - nyilatkozta honlapunknak a május elsején már 27 éves cselgáncsozó Tóth Krisztián, aki a közelmúltban bronzérmet szerzett a lisszaboni Európa-bajnokságon. A tökéletes családi háttér is segíti őt a tokiói olimpiáig vezető úton: addig már csak a júniusi budapesti világbajnokságon láthatjuk őt küzdeni a tatamin éles helyzeteken.
Az MTK judokája 5 éve 2016-ban a kazanyi kontinenstornán állhatott fel legutóbb felnőtt világverseny dobogójára, leszámítva a különböző Grand Slam és Grand Prix versenyeket. Mint hozzátette: az elmúlt négy alkalommal éremmel térhetett haza külföldről, de sajnos ez sem garancia a sikeres tokiói olimpiai szerepléshez.

Krisztián edzője, Pánczél Gábor úgy vélekedett, hogy tanítványának kis szerencse is kellett a hosszú nap végén a portugáliai EB éremhez: „A bronzmeccsen Krisztián időnként bizonytalan volt, de a török is sok alibi technikát mutatott be. Ami az elvesztett negyeddöntőt illeti, sajnos vannak olyan ellenfelek, akik egyáltalán nem fekszenek neki, és Gviniasvili is ilyen, mert teljesen speciális stílusa van. Ezzel együtt maximálisan elégedett vagyok Krisztián mai teljesítményével, a tavalyi, mentálisan kevésbé sikeres év után teljesen más felfogásban dolgozik. Az edzéseken már pedagógusként is segít nekem a fiatalokkal, és sokszor már vissza kell fognom őt. A kvóta már atombiztos, és ha a budapesti világbajnokságon nem történik valami katasztrófa, akkor benne lesz a világranglista első nyolc helyezettjében, azaz kiemeltként szerepelhet az olimpián. Addig már csak a hazai világbajnokság szerepel a programban” – tette hozzá Pánczél Gábor.

(Fotó/Videó: youtube/Eropean Judo Union)