• 2024 04 26

Hírmaraton - 2021. 16. hét

Fotó: Hippox.com

A hét fontos magyar vonatkozású hírei egy helyen.

Labdarúgás: A labdarúgó OTP Bank Liga jelenlegi mezőnyének tagjai közül a Kisvárda Master Good FC és a Budapest Honvéd FC nem kapta meg a következő idényre szóló indulási jogot a magyar szövetség (MLSZ) elsőfokú licencadó bizottságától. Az MLSZ honlapja szerint azoknak a kluboknak, amelyeknek a licenckérelmét most nem hagyták jóvá, április 30-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják, hogy megfelelnek a klublicenc szabályzatnak. A döntés az elsőfokú licencadó bizottság következő ülésén, várhatóan május 6-án születik meg. 

Autó-motorsport: 100 nappal a 36. Magyar Nagydíj rajtja előtt a Hungaroring vezetősége úgy tervezi, hogy a tavalyi zárt kapus verseny után az idén megnyitja kapuit a szurkolók előtt. A megfelelő járványügyi óvintézkedések mellett a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan nézők előtt rendezi meg a Formula–1-es világbajnokság július 30–augusztus 1-jén esedékes hazai viadalát.

Tenisz:  A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerint a koronavírus-járvány miatt nem rendezhető meg biztonságosan a budapesti Billie Jean King Kupa, amelyet áprilistól bizonytalan időre elhalasztottak. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) februárban közölte, hogy a pandémia miatt tavaly márciusról idén április 13-18-ra halasztott eseményt - amely korábban a Fed Kupa nevet viselte - ezúttal sem lehet lebonyolítani, de még az idei esztendőben sor kerül rá egy később kijelölendő időpontban.

 Kosárlabda: Hanga Ádám zsákolását választották a második legszebb megmozdulásnak a férfi kosárlabda Euroliga alapszakaszában.  A sorozat honlapján látható top 10-es listán a Barcelona magyar légiósa csapattársának a gyűrűről lepattanó dobását húzta be látványos mozdulattal, s közben még egy védőjátékost is túlugrott.

Kézilabda: A válogatott Szita Zoltán csapata, a lengyel Orlen Wisla Plock bejutott a férfi kézilabda Európa-liga négyes döntőjébe. A Plock a negyeddöntő 30-27-re elveszített első mérkőzését követően házigazdaként 31-26-ra győzött a dán GOG ellen. A párharc első meccsén Szita két, a keddi találkozón négy gólt dobott. 

Horváth Gabriella az Európai Kézilabda Szövetség végrehajtó bizottságának tagja maradt a Bécsben zajló kongresszus pénteki döntése értelmében. A magyar szövetség közösségi oldalának beszámolója szerint az MKSZ főtitkárát megválasztották az EHF strandkézilabda bizottságának elnökévé.

Szinkronúszás:  Június 10. és 13. között Barcelonában rendezik meg a műúszók olimpiai kvalifikációs versenyét, amelynek május 1-től 4-ig Tokió adott volna otthont. Gács Boglárka és Farkas Linda, valamint Hungler Szabina és Apáthy Anna indulhat az olimpiai selejtezőn.

Úszás: Senánszky Petra többszörös világ- és Európa-bajnok, Világjátékok győztes uszonyos úszó. Aki az úszó országos bajnokság után úgy döntött, hogy megcélozza a Világjátékok után az olimpiát is. „A hazai rendezésű Európa-bajnokságon tagja leszek a válogatottnak, és bízom abban, hogy sikerül majd beverekednek majd magam az olimpiai csapatba” – mondta Senánszky Petra. "Motivált vagyok. Úgy néz ki, hogy 50 és 100 gyorson lehet esély arra, hogy olimpiai szintet ússzak, és ezzel kiharcoljam, azt, hogy indulhassak az idénre halasztott tokiói játékokon”- tette hozzá a világklasszis.

 Fallabda: A fallabdában az elmúlt időszakban megrendezett hazai PSA-versenyeken elért eredményeknek köszönhetően először van TOP 100-as női, illetve férfi játékos a világranglistán. A férfiaknál Farkas Balázs már korábban átlépte a bűvös határt, a nőknél pedig Chukwu Hannah először tagja a 100-as elitnek. A nőknél Chukwu Hannah jelenleg a 94., a férfiaknál Farkas Balázs pedig a 87. pozíciót birtokolja.

 

Sportpolitika: A koronavírus-járvány miatt ismét elhalasztották a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF).  A Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának tájékoztatása szerint a finnországi Vuokattiban sorra kerülő eseményt 2022. március 20-25. között rendezik meg, a fiúk jégkorongtornáját viszont idén december 12-17. között bonyolítják le. A döntést az összes érdekelt fél, így a sportolók egészségének megőrzése, valamint a decemberihez képest optimálisabb hóviszonnyal indokolták, hiszen a skandináv országban márciusban jobbak a körülmények a síelők és a hódeszkások számára, illetve a szervezők a hóelőállítási költségen is spórolni tudnak. A 14-18 éves sportolók részvételével sorra kerülő EYOF-ot idén februárban rendezték volna, de tavaly szeptemberben bejelentették, hogy decemberre halasztják, most ez utóbbi dátum módosult.