• 2024 04 19

Nem született újabb magyar vívó kvóta

Fotó: MVSZ

Sem a párbajtőröző Kun Anna, sem a tőröző Dósa Dániel nem tudott tokiói kvótát szerezni a vívók európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén, Madridban.

Hogy nem lehet majd címvédés női párbajtőrben az olimpián már akkor kiderült, amikor Kun Anna a válogatók során megelőzte Szász-Kovács Emesét, így kiharcolta a jogot az európai kvalifikációs versenyen való részvételre. Azonban Madridban az is eldőlt, hogy egyáltalán nem lesz majd magyar női párbajtőröző Tokióban. 

Madridban már csak olyan országok egy-egy vívója indulhatott szakáganként, melyek abban az adott fegyvernemben még egyetlen kvótát sem szereztek, de csak a győzelem ért tokiói részvételt. 
    Női párbajtőrben 23 vívó pályázott erre az egy helyre. Kun Anna legyőzte a szerb Jana Grijakot, a belga Amber De Pestelt, a görög Fani Varverit és a portugál Katarina Madeirát, de kikapott az izraeli Yana Botvinniktől és a finn Ana Salminentől. A 16 között a svájci Noemi Moeschlint 15-8-ra verte, a negyeddöntőben viszont  német Ndolótól 15-9-re kikapott, így értek véget az olimpiai álmai. 
 Férfi tőrben 24-el léptek pástra a spanyol fővárosban. Dósa Dánirl legyőzte a szlovák Cedric Serrit, a lett Vitalijs Kucebát, a román Silviu Rosut, de kikapott a moldovai Eugeniu Vadaniuctól és az ukrán Klod Junesztől a csoportmeccsek során. Majd a nyolc közé jutásért vereséget szenvedett a lengyel Michal Seisztől 15-11-re, így férfi tőrben nem lesz magyar induló a tavalyról idén nyárra halasztott olimpián.    

    Női tőrben, valamint férfi és női kardban kijutott a magyar válogatott az olimpiára, így egyéniben a maximális három-három vívó szerepelhet, férfi párbajtőrben ranglistás helyezése alapján Siklósi Gergely indulhat Tokióban.