• 2024 04 24

Kiss Balázs ezüst-, Fritsch Róbert bronzérmes a birkózó Eb-n

Négy éremmel zárt a magyar csapat

Az eddigi két érem mellé a kontinenstorna zárónapján további két dobogós helyet szereztek meg a mieink Varsóban.

Az Eb-n eddig remek formát mutató Fritschre nehéz feladat várt a bronzéremért kiírt mérkőzésen, hiszen az egykori világbajnok orosz Labazanov állt vele szemben. A magyar sportoló azonban higgadtan és taktikusan birkózva múlta felül a döntőről meglepetésre lemaradt riválisát. Először kiléptette a szónyegről az oroszt, majd előnye birtokában is aktív maradt, ellenfelét viszont ennek hiánya miatt megintették, így már két pont volt Fritsch előnye. A szünet után újabb intést kapott Labazanov, aki nem találta a magyar birkozó taktikája ellen a megoldást, így Fritsch magabiztosan meg tudta őrizni előnyét, hogy megszerezze élete első érmét felnőtt világversenyen.

Kiss Balázs révén a kontinenstorna utolsó mérkőzésén is volt magyar érdekelt. A 97 kilogrammosok döntőjében azonban a lehető legnehezebb ellenfél várt a BVSC 38 éves klasszisára, az orosz Musza Jevlojev ugyanis jelenleg a kategória legjobbja a világon, az elmúlt két világbajnokságot meggyőző fölénnyel nyerte meg és a mostani tornán is imponálóan menetelt. Ahogy a fináléban is. Hiába kezdett a magyar birkózó agilisan és került egy majdnem sikerült váldobásnak köszönhetően elénybe az orosz kiléptette őt a szőnyegről, amivel ő szerzett vezetést. Ezután Kisst leküldték parterbe, amiből háromszor is megpörgette őt ellenfele, így másfél perc elteltével el is dőlt az aranyérem sorsa. Kiss Balázs így is legjobb Eb-szereplését tudhatja magáénak, három eddigi bronz mellé megszerzett ezüstérmével

A magyar csapat négy éremmel zárta az Eb-t. A vasárnapi zárónapon elért két dobogós helyezés mellett Lőrincz Tamás szombaton aranyérmet nyert a kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában, pénteken Sastin Marianna második lett 62 kg-ban.