• 2024 03 28

Hazai sikerrel kezdte a döntőt a címvédő Sopron

Villámrajtot vettek a hazaiak

A címvédő Sopron hazai pályán 23 ponttal legyőzte a Szekszárdot vasárnap a női kosárlabda NB I döntőjének első mérkőzésén.

A Sopron 2019-ben ünnepelhette 13. bajnoki címét - még a spanyol Roberto Iniguezzel a kispadon -, miután a fináléban 3-0-ra verte a DVTK-t. Tavaly a zöld-sárgák begyűjthették volna sorozatban hatodik aranyérmüket is, de a koronavírus-járvány miatt félbeszakadtak az NB I küzdelmei, és a szövetség nem hirdetett bajnokot.
A Novomatic Arénában ezúttal az idény két kiemelkedő európai kupacsapata találkozott zárt kapuk mögött, a soproniak egy hete negyedikek lettek az Euroliga isztambuli négyes döntőjében, míg a tolnai gárda egy héttel korábban - fennállása legnagyobb sikerét aratva - bronzérmet nyert házigazdaként a második vonalnak számító Európa Kupa Final Fourjában.
Az NB I alapszakaszában a Sopron veretlenül, 22 győzelemmel végzett az élen, míg kihívója 18/4-es mutatóval negyedik lett. A rájátszásban a Sopron a Vasast és a DVTK-t búcsúztatta, ekkor "csúszott be" az egyetlen itthoni vereség Gáspár Dávid együttese számára, ugyanis a Vasas elleni első meccset adminisztratív hiba miatt utólag 20-0-val a fővárosiak javára írták. A Szekszárd a Csatát és Győrt verve jutott be a döntőbe.
A két csapat eddig háromszor találkozott az idény során, és a két NB I-es mérkőzésen, valamint a Magyar Kupa elődöntőjében is a soproniak bizonyultak jobbnak. Ami az egymás elleni örökmérleget illeti, 64 soproni siker mellett a Szekszárd csak négyszer hagyta el győztesen a pályát.
A Sopron és a Szekszárd harmadszor vív bajnoki döntőt, s előbbi 2017-ben 3-1-re, egy évvel később pedig 3-0-ra diadalmaskodott.
A vasárnapi csatában Djokics Zseljko tanítványai 3 és fél perc eltelével, 4-0-nál találtak először a gyűrűbe, majd a hazaiaknál megszerezte első pontjait Gabby Williams is, aki lábsérülés miatt kihagyta egy hete az isztambuli bronzmeccset. Az amerikai DeWanna Bonnert nélkülöző tolnaiaknak a kemény védekezés miatt többször is lejárt a támadóidejük, csakhamar 15 pontos hátrányba kerültek, és a nyitónegyedben mindössze két mezőnykosarat hoztak össze.
A folytatásban Bálint Réka bedobta a mérkőzés első tripláját, ezzel hét pontra feljöttek a magyar válogatott Goree Cyesha vezérelte vendégek, ám a szerb Tina Krajisnik és Jelena Brooks kosaraival nemsokára 18 pont lett a különbség. A nagyszünetben 40-25 volt az állás.
Térfélcsere után az Euroliga legjobb védőjátékosává választott Williams négy személyi hibával a kispadra ült, de a hazaiak így is egyre jobban elhúztak. Czukor Dalma bedobta negyedik tripláját, és 20, majd 28 ponttal is vezetett a Sopron, ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs. A 65-43-ról induló zárónegyed már nem tartogatott különösebb izgalmakat, a találkozó legjobbja Krajisnik lett 18 ponttal.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó finálé szerdán folytatódik Szekszárdon.

női kosárlabda, bajnoki döntő, 1. mérkőzés:

Sopron Basket-Atomerőmű KSC Szekszárd 80-57 (21-9, 19-16, 25-18, 15-14)

Legjobb dobók: Krajisnik 18, Williams 14, Brooks 13, Czukor 12, illetve Goree 12, McCall 11, Friskovec 9, Bálint 8 

(Fotó: Sopron Basket)