• 2024 04 19

Szudi a "vigaszágon" folytathatja az olimpiáért

Fotó: MOATSZ

Szudi Ádám mindkét csütörtöki mérkőzését elvesztette a portugáliai Guimaraesben zajló európai asztalitenisz egyéni olimpiai selejtezőn, így a kieséses szakasz első tornáján biztosan nem szerez tokiói kvótát. Szombaton folytathatja a második körben. 

Szudi Ádám kis szerencsével jutott tovább a csoportjából, hiszen az utolsó meccsén vereséget szenvedett dán riválisától, de így is továbbment. Azonban a világranglistán 115., magyar játékos csütörtökön este a lengyel Jakub Dyjastól sima vereséget szenvedett.

Igaz ezzel még nem veszett el az olimpiai reménye, de ahhoz mindenképpen jobb játék kell majd. Hiszen pénteken csak két kvótát osztanak ki, azon nyolc versenyző között, akik továbbjutottak.  Szombaton viszont új verseny indul, így a második körben a maradék 18 játékos egy újabb kieséses minitornát vív, ezen hárman szerezhetnek kvótát, a két döntős és a harmadik helyért kiírt mérkőzés győztese. Ott sem lesz könnyű dolga Szudinak, de az esélye megmaradt. 

   olimpiai selejtező, kieséses szakasz, első torna, a 16 közé jutásért:
Jakub Dyjas (lengyel)-Szudi Ádám 4-0 (8, 8, 5, 6)
    korábban:
    E csoport, 3. forduló:
Tobias Rasmussen (dán)-Szudi 4-1 (13, 5, 6, -6, 8)
Szudi-Putuntica 4-1 (7, 7, -11, 5, 7)
Szudi-Oláh 4-2 (-11, 4, 7, 6, -3, 6)

    A csoport végeredménye: 1. Rasmussen 2 győzelem, 2. Szudi 2, 3. Putuntica 1, 4. Oláh 1
    
    A hölgyek guimaraesi versenye magyar szempontból érdektelen, a válogatott ugyanis már tavaly januárban kiharcolta a részvételt, s a háromfős (plusz egy tartalék) csapatból ketten egyesben is indulhatnak majd a japán fővárosban. A férfiaknál eddig Majoros Bencének sikerült egyéni kvótát szereznie, s ugyan hivatalos bejelentés még nincs, a Szudi, Pergel Szandra vegyes páros is biztos tokiói indulónak tekinthető.