• 2024 04 26

Pigniczki Fanni tovább halad a kvóta felé

Fotó: facebook/ Pigniczki Fanni

Pigniczki Fanni a 11. helyen áll az olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világkupa-sorozat taskenti állomásának pénteki napját követően.

A ritmikus gimnasztikázók számára meglehetősen beszűkültek a lehetőségek a kvalifikációra. Hiszen az olimpiai egyéni összetett versenyre mindössze 24 hölgy kvalifikálhat, de a kvóták közül 16 már elkelt a 2019-es világbajnokságon. Igaz a helyzetet nagyban segíti, hogy egy országból mindössze ketten lehetnek ott az olimpián, így a húzó nemzetek már javarészt kimerítették az indulókat. 

A maradék két lehetőség a világkupa sorozat, majd az olimpiai kvalifikációs versenyek. A világkupán idén gyors egymás utánban négy versenyt rendeznek, amelyből három számít bele az összetett eredménybe. A sorozat végén pedig három olyan nemzet, illetve versenyző, amelynek még nincsen kvótája, kijuthat.

Pigniczki Fanni pedig alaposan belekezdett, hiszen talán kevesn várták tőle, de az első világkupa verseny után a 11. helyen áll összetettben, ami egyéni indulási jogot érne Tokióra, hiszen csak ketten vannak előtte olyanok, akiknek még nincs meg a repülőjegye az idei olimpiára. 

A magyar versenyző pedig az első viadal után a másodikon is hasonlóképpen folytatta, hiszen a selejtező első napján labdával 23,750 pontot gyűjtött, a karikagyakorlatára pedig 22,500 pontot kapott, így 46,250 ponttal a 11. helyen áll az ötvenfős mezőnyben. Az olimpiai kvótáért folytatott harcban jelenleg az ötödik pozíciót foglalja el, de csak néhány tizeddel van lemaradva a vetélytársak mögött.

A másik magyar induló Wiesner Hanna labdával 20,900, karikával 18,900 pontot kapott, így a 32. helyről várja a szombati folytatás, amikor buzogánnyal és szalaggal versenyeznek majd a tornászok.