• 2024 04 26

Két magyar aranyérem az evezős Európa-bajnokságon

Galambos Péter és a Szabó Bence, Furkó Kálmán kettős is győzött

Az A döntőben szereplő mindkét magyar egység aranyérmet nyert vasárnap az evezős Európa-bajnokság zárónapján, az olaszországi Varesében. Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban, míg a Szabó Bence, Furkó Kálmán alkotta könnyűsúlyú kettes is aranyérmet nyert.

Az A döntőben szereplő mindkét magyar egység aranyérmet nyert vasárnap az evezős Európa-bajnokság zárónapján, az olaszországi Varesében. Galambos Péter rajt-cél győzelmet aratott a könnyűsúlyú egypárevezősök között. A váci versenyző már az első 500 méterén az élre állt és végül meggyőző fölénnyel nyerte el 2019 után másodszorra az Európa-bajnoki címet. A Könnyűsúlyú férfi kettes Szabó Bence - Furkó Kálmán összeállításban 1500 méternél vette át a vezetést és a hajrában megtartotta azt. Végül a magyar páros 9 másodperces fölénnyel nyerte meg az Európa-bajnoki aranyérmet.

A zárónapon érdekelt többi magyar egység közül a B döntőben versenyzett a paraevezős PR1 egypárban Pető Zsolt második. A Preil Vivien, Gadányi Zoltána egységnek női kétpárban harmadik helyen ért célba, így a 8., illetve a 9. helyen végeztek a kontinensbajnokságon.

A C döntőben zárta szereplését férfi egypárban Ács Kristóf, illetve kétpárban Szabó Márton-Bácskai Máté duó. Az egypár hatodik, a kétpár negyedik lett, így a 18. és a 16. helyen végeztek az Eb-n.

Női egypárban Bertus Kitti, míg könnyűsúlyú kétpárban Ferencz Panna és Fehérvári Eszter egyaránt a 13. helyen zárt.
Az Európa-bajnokságra 35 ország 629 versenyzője nevezett.

férfi könnyűsúlyú egypár, Európa-bajnok:

Galambos Péter (Magyarország) 7:01.52 perc
2. Gabriel Soares (Olaszország) 7:03.63
3. Artur Mikolajczewski (Lengyelország) 7:03.83

férfi könnyűsúlyú kettes, Európa-bajnok:
Szabó Bence, Furkó Kálmán (MAGYARORSZÁG) 6:48.48 perc
2. Simeone Fasoli, Simeone Mantegazza (Olaszország) 6:57.57
3. Szergej Abramov, Dmitrij Zincsenko (Moldova) 7:18.45