• 2024 04 26

Szőke Alex nyerte meg a válogatót

Teljes a csapat az utolsó kvótaszerző eseményre

Szőke Alex képviselheti a magyar színeket a 97 kilogrammos súlycsoportban májusban a szófiai olimpiai kvalifikációs birkózóversenyen.

A budapesti európai kvalifikációs selejtezőn Szőke Alex képviselte a magyar színeket a 97 kilósok között, azonban a BOK-csarnokban nem sikerült márciusban a döntőbe jutnia. A szakvezetés döntése értelmében, így két vetélytársa a 2009-es világbajnok Kiss Balázs, és az Eb-győztes Szilvássy Erik újra harcba szállhatott azért, hogy a trióból ki indulhasson májusban Szófiában, a világkvalifikációs viadalon. 

A körmérkőzéses válogató első találkozóján Szilvássy és Kiss is egy-egy intéssel és pörgetéssel szerzett három-három pontot, de mivel mindezt Kiss később tette, ő nyert. A második derbin Szőke intéssel és levitellel szintén felülmúlta (3-0) a sérüléssel is bajlódó Szilvássyt, így a Szőke-Kiss találkozó ki-ki meccs lett.

Ennek első felvonásán Szőke 3-0-s vezetést szerzett intéssel és pörgetéssel, de Kiss Balázs egyenlített, a rossz challenge pedig az ő 4-3-as győzelmét hozta. Mivel a kiírás szerint csak intéssel nem lehet meccset nyerni, a következő küzdelmes 1-1 nem számított. A harmadik etapon Kiss válldobással vezetést szerzett, Szőke tovább vitte, majd kiemelte, így 6-4-gyel kiegyenlített. A végső csatában már nem volt mese, Szőke ledöntést, intést és kiemelést követően 10-0-ra diadalmaskodott.
Így a májusi szófiai olimpiai világselejtezőn Szőke Alex indul, az áprilisi varsói Európa-bajnokságon pedig Kiss Balázs.