• 2024 04 26

Fegyelmi ügy lezárva a sportlövőknél

Három hónapos ösztöndíj megvonás a világkupán történtek miatt

A Magyar Sportlövők Szövetsége három hónapra megvonta Pekler Zalán, Péni István és Sidi Péter Gerevich-ösztöndíját a múlt héten történt világkupa botrány miatt, amikor a magyar csapat nem állt ki a döntőre személyes ellentétek miatt.

A Delhiben rendezett világkupán a magyar együttes visszalépett a férfiak háromfős csapatversenyének döntőjétől, mivel Péni István és Pekler Zalán nem volt hajlandó Sidi Péterrel kiállni, arra hivatkozva, hogy utóbbi fegyvere szabálytalan. Sidi egy úgynevezett bipodot használt, ami a puska megtámasztására szolgál, de ő nehezékként alkalmazta. A nemzetközi szövetség technikai ellenőrei szerint ez nem szabálytalan.

A Magyar Sportlövő Szövetsége csütörtökön a következő döntést hozta:

„A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége által létrehozott Fegyelmi Bizottság megvizsgálta a delhi világkupán a három testhelyzetű csapat versenyszámának döntőjében történteket.
Az érintett felek közül Péni István és Pekler Zalán vállalta a Zoomon történt személyes meghallgatást. Sidi Péter a meghallgatás lehetőségét visszautasította, írásos beszámolót bocsájtott a bizottság rendelkezésére.
A rendelkezésre álló dokumentumok áttekintését követően a bizottság megállapította a csapat (Pekler Zalán, Péni István, Sidi Péter) felelősségét, amellyel jelentős kárt és presztízsveszteséget okoztak a magyar sportlövészetnek.
Egyértelműen megállapítható, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése hozzájárult a versenyből való kizáráshoz.
Fentiek alapján a Fegyelmi Bizottság az alábbi elsőfokú döntést hozta: az érintett versenyzők, Pekler Zalán, Péni István és Sidi Péter Gerevich-ösztöndíja három hónap időtartamra megvonásra kerül.
A döntés ellen fellebbezésnek van helye a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége felé az emailben megküldött határozat kézhezvételét követően 15 napon belül.”