• 2024 04 24

Az első nap után a 18. helyen a Gyapjas-testvérpár a 470-es vitorlázó vb-n

Ez a verseny az utolsó lehetőség az olimpiai kvalifikációra

Az első versenynap után 18. helyen áll a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor testvérpár a vitorlázó 470-es hajóosztály világbajnokságán a portugáliai Vilamourában, ahol az utolsó olimpiai kvóta is gazdára talál.

Vitorlázásban Magyarországnak eddig négy olimpiai helye van. Berecz Zsombor (Finndingi) és Érdi Mária (Laser Radial) éremesélyesként indulhat Tokióban. Rajtuk kívül még szörfös Cholnoky Sára és Vadnai Benjamin (Laser Standard) szerzett részvételi jogot, utóbbi testvérével, Jonatánnal válogatózik az ötkarikás játékokért.

Ez a sor bővülhet ezen a héten a 470-es kategóriában a portugáliai világbajnokságon, ahol férfi, női, és első ízben vegyes kategóriában is hirdetnek majd végeredményt, hiszen a 2024-es olimpián ebben a hajóosztályban már csak női-férfi csapatok indulhatnak. A magyar színeket a Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor képviseli a 19 nemzet 29 hajóját felvonultató férfi mezőnyben. Hat nemzet – Svájc, Portugália, Izrael, Németország, Magyarország és Ausztria - vitorlázói versengenek szombatig az utolsó olimpiai indulási jogért, ám az első napon nem szegődött a szerences a mieink mellé, egy 17., egy 22., és a délutáni futamban egy biztató 8. hellyel zártak. A versenyen már három futam esetén is kiejthető a legrosszabb eredmény, így kiesővel a 18. helyen várják a holnapi folytatást Gyapjasék. A hét további napjaira a mainál gyengébb szelet jósolnak a meteorológusok, ez elméletileg kedvező lehet a magyar párosnak, akiknek van még lehetőségük a javításra, hiszen a világbajnokság zárónapjáig, március 13-ig az aznapi éremfutamon kívül összesen 11 futamot terveznek. 

A verseny hivatalos eredménye ide kattintva érhető el.

(Fotó: 2021worlds.470.org)