• 2024 04 20

Liu Shaoang összetett világbajnok!

Első magyarként a sportág történetében

Liu Shaoang arany-, Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert vasárnap összetettben a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán a hollandiai Dordrechtben.

A 3000 méteres szuperdöntőben a rajt után hárman is megléptek, sőt körelőnybe kerülte, a francia Sebastien Lepape, Liu Shaolin, és a holland Itzhak de Laat. Előbbi olyan tempót ment, hogy másodszor is utolérte a főmezőnyt. Ezzel egyben az is eldőlt, hogy magyar aranyérmes lesz összetettben, már csak az volt kérdés, melyik Liu fivér lesz az. Liu Shaolin Sándor számára azonban drámaian alakult a hajrá, ugyanis egy körrel hamarabb kiengedett a kelleténél. Feltételezhetően azért, mert az egy körrel előrébb járó Lepape-nak szóló csengetésre úgy vélte hogy neki is szól, emiatt de Laat mögött harmadikként ért célba, pedig a futamon belüli második hellyel övé lett volna az összetett világbajnoki cím. Így Liu Shaoang örülhetett a sporttörténelmi tettnek, bátyja második lett.
A nőknél a mindhárom egyéni távon győztes holland Suzanne Schulting már a rajt pillanatában biztos aranyérmes volt, ennek ellenére a 3000 méteres szuperdöntőt is megnyerte, nem kérdés hogy egyeduralkodó ma a hölgyek között. 

Rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság, Dordrecht, Hollandia:
férfi összetett:
1. Liu Shaoang 60 pont
2. Liu Shaolin Sándor 55
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44

női összetett:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 136 pont
2. Courtney Sarault (Kanada) 58
3. Arianna Fontana (Olaszország) 39
...10. Jászapáti Petra 2
...27. Kónya Zsófia

(Fotó: ISU)