• 2024 04 27

Ezüstérmes a férfi váltó

3 arany, 3 ezüst a magyar mérleg a VB-n!

Ezüstérmes lett a dordrecht-i világbajnokságon az olimpiai bajnok magyar férfirövidpályás gyorskorcsolya váltó.

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és az amerikai születésű Krueger John-Henry mellett Burján Csaba kapott lehetőséget a váltók döntőjében, aki így először versenyzett a vb-n. A házigazda hollandok rögtön az élre álltak a rajt után, a mieink követték őket, míg a harmadik pozícióban az oroszok következtek. Az első eseményt a negyedik olaszok elesése jelentette, amivel a dobogósok személye biztossá vált, ám mi helycserében reménykedtünk az első két helyen. Ám ennek esélye tíz körrel a vége előtt elszállt, amikor a januári Európa-bajnoksághoz hasonlóan Burján Csaba elesett, így továbbra is hiányzik a magyar váltó aranykollekciójából a világbajnoki. A harmadik helyre visszcsúszott stafétánk azért lett második, mert az előttünk végző oroszokat szabálytalanság miatt kizárták.
Az utolsó szám után elmondhatjuk, hogy a magyarok minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal zárták a vb-t: Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.
A női staféták 3000 méteres fináléja még a vártnál is simábban alakult, ugyanis előbb az olaszok, majd az oroszok is elestek, így a franciák ölébe hullott az ezüstérem, mert a nagy esélyes hollandok ellen esélyük sem volt. Harmadikként végül az olasz négyes ért célba. Suzanne Schulting mind az öt lehetséges aranyérmet begyűjtötte a hazai rendezésű vb-n, a mieink végül a hatodik helyen zártak.

Rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság, Dordrecht, Hollandia:
férfi 5000 méteres váltó:
1. Hollandia 6:46.161 perc
2. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex) 6:55.809
3. Olaszország 6:56.554

női 3000 méteres váltó:
1. Hollandia 4:08.024 perc
2. Franciaország 4:10.267
3. Olaszország 4:17.631
...6. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja)

(Fotó: ISU)