• 2023 09 22

Úry Bálint egy arany- és egy ezüstérmet nyert a junior alpesisí-vb

A felnőtt vb döntője után parádés szereplés

Úry Bálint csütörtökön óriás-műlesiklásban arany-, pénteken műlesiklásban ezüstérmes lett az U18-asok kategóriájában a bulgáriai Banszkóban zajló junior alpesisí-világbajnokságon.

"Azon a világkupa-pályán versenyezhettünk, amin a sportág legjobbjai szoktak, csak öt kapuval lejjebbről indítottak minket. De a pálya ugyanolyan jó minőségű, jeges és kemény volt. Sokat segített, hogy februárban versenyezhettem a felnőtt vb-n is, mert a cortinai pálya hasonló, mint a banszkói" - mondta a szövetség honlapján Úry, aki elárulta, a vb-re időzítették a csúcsformát, aminek meg is lett az eredménye.
A tehetséges síző megjegyezte, jövőre szeretne a pekingi olimpián versenyezni. Úgy gondolja, van rá esélye, mert "a jó szereplés után jó pontok járnak, amivel könnyebb lehet kvalifikálni".
Úry a teljes mezőnyt tekintve óriás-műlesiklásban 30., szlalomban 20. lett. A másik magyar induló, Beszterczey Kristóf műlesiklásban kiesett, míg óriás-műlesiklásban összességében 42., az U18-asok között ötödik helyen végzett.
Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a siker részben az új vezetési stílus eredménye is, mert a többletköltségeket vállalva a szervezet lehetővé tette és finanszírozta, hogy Úry Bálint saját edzőjével, Szepesi Bertolddal mehessen a vb-re.
Magyar síző legutóbb 2012-ben állt a dobogó legmagasabb fokára, akkor Kékesi Márton győzött az U18-asok között.
A banszkói vb hétvégén a nők versenyeivel folytatódik, melyben Tóth Zita képviseli majd a magyar színeket.