• 2024 03 28

Andorra ellen is kötelező a győzelem

Két meccs után harmadik a magyar válogatott csoportjában

Szerdán Andorra vendégeként folytatja a világbajnoki selejtezősorozatot a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek kötelező begyűjtenie a három pontot, hogy ne kerüljön lépéshátrányba riválisaival szemben.

A San Marinóban aratott háromgólos győzelem után ezúttal várhatóan nehezebb dolga lesz Marco Rossi együttesének, mert egyrészt a pireneusi miniállam csapata jobb, mint a világranglista utolsó helyezettje, másrészt a pályája igencsak kis méretű és műfüves, előbbi nagyban segíti a betömörülő védekezést, utóbbi pedig a játékosok többsége számára szokatlan lehet. Az sem könnyíti az olasz szakvezető dolgát, hogy a kapus Gulácsi Péter után újabb két játékosát, Willi Orbánt és Sallai Rolandot kellett visszaengednie német klubjukhoz. A védelem oszlopa elsősorban a pontrúgásoknál hiányzik majd, mert számos gólt szerzett már a nemzeti együttesben rögzített szituációkból, míg utóbbinak a kreativitása jött volna jól a találkozón.
A magyarok ennek ellenére esélyesként várják az összecsapást, mivel nyolc mérkőzés óta veretlenek. Ilyen remek sorozatot legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között produkált a csapat, akkor 12 meccsen nem talált legyőzőre, igaz, a négy siker és nyolc döntetlen között csak három tétmérkőzés volt. A rivális két vereséggel rajtolt a selejtezősorozatban, előbb hazai környezetben 1-0-ra kapott ki Albániától, majd Lengyelországban 3-0-ra maradt alul.
A lengyelekkel holtversenyben második helyen álló magyar csapatot alaposan fűtheti a visszavágás vágya, mivel 2017 júniusában, ugyancsak vb-selejtezőn történelmi vereséget szenvedett Andorrában. A jelenlegi keret több játékosa - így például Nagy Ádám, Kleinheisler László, vagy Lang Ádám - azon a meccsen is játszott. Az 1-0-ra diadalmaskodó Andorra azt megelőzően 2004 októberében, Macedónia legyőzésével szerzett három pontot tétmérkőzésen.
A csoportban ezúttal rangadót is rendeznek, ugyanis a százszázalékos angolok a lengyeleket fogadják a Wembley Stadionban. A vendégek nem túl jó előjelekkel várják az összecsapást, mert a világ legjobbjának választott Robert Lewandowski térdsérülés miatt elhagyta a csapatot, illetve kedden további két játékos, a középpályás Grzegorz Krychowiak és a védő Kamil Piatkowski produkált pozitív koronavírustesztet. Múlt héten - a magyarok elleni 3-3-as döntetlennel végződött meccs előtt - a középpályás Mateusz Klich fertőződött meg.
A hatos harmadik összecsapásán a három ponttal negyedik albánok a pont és szerzett gól nélkül álló San Marinóhoz látogatnak.
A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 3. forduló, március 31.:
Andorra-Magyarország, Andorra La Vella 20.45
Anglia-Lengyelország, London 20.45
San Marino-Albánia, Serravalle 20.45

A tabella:

1. Anglia 2 2 0 0 7 - 0 6 pont
2. Lengyelország 2 1 1 0 6 - 3  
2. Magyarország 2 1 1 0 6 - 3  
4. Albánia 2 1 0 1 1 - 2  
5. Andorra 2 0 0 2 0 - 4  
6. San Marino 2 0 0 2 0 - 8  

Eddigi eredmények:
1. forduló (március 25.):
Anglia-San Marino 5-0 (3-0)
Andorra-Albánia 0-1 (0-1)
Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)
2. forduló (március 28.):
Lengyelország-Andorra 3-0 (1-0)
Albánia-Anglia 0-2 (0-1)
San Marino-Magyarország 0-3 (0-1)

A csoport további programja:
4. forduló (szeptember 2.):
Andorra-San Marino
Magyarország-Anglia
Lengyelország-Albánia
5. forduló (szeptember 5.):
Albánia-Magyarország
Anglia-Andorra
San Marino-Lengyelország
6. forduló (szeptember 8.):
Albánia-San Marino
Magyarország-Andorra
Lengyelország-Anglia
7. forduló (október 9.):
Andorra-Anglia
Magyarország-Albánia
Lengyelország-San Marino
8. forduló (október 12.):
Albánia-Lengyelország
Anglia-Magyarország
San Marino-Andorra
9. forduló (november 12.):
Andorra-Lengyelország
Anglia-Albánia
Magyarország-San Marino
10. forduló (november 15.):
Albánia-Andorra
Lengyelország-Magyarország
San Marino-Anglia