• 2024 04 19

Magyar ezüst a vegyes váltóban

Négy ponttal maradt le az aranyról a Simon, Szép kettős

Ezüstérmet nyert Simon Sarolta és Szép Balázs a vasárnapi vegyes váltóban az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén.

A második számú magyar kettős, Erdős Rita és Gyurka Márk Manó a hatodik helyen végzett. Győzött az Olivia Green, Joseph Choong brit páros.
A 2x100 méteres úszásban Erdős és Gyurka hetedik, Simon és Szép kilencedik lett a 14 duót felvonultató mezőnyben. Utóbbi kettős a vívásban nagyot javított helyzetén, a második legjobb eredménnyel összesítésben a második helyre jött fel. Erdős és Gyurka 11. lett, a lovaglás előtt pedig a 12. volt.
A lovaspályán az első számú magyar csapat, Simon és Szép egy verőhibával és hét másodperces időtúllépéssel ment végig, s mivel az akkor még vezető guatemalaiak sok pontot vesztettek, az élre álltak. Igaz, csak egy másodperccel rajtolhattak hamarabb a kombinált számban, mint a második helyezett britek. A váltótagoknak egyenként 2x800 métert kellett futniuk két lövészettel. Az elsőként induló magyarok és a gyakorlatilag velük együtt startoló britek végig szoros versenyt vívtak, a befutónál négy másodperc volt a különbség, és ennél nagyobb menet közben sem nagyon alakult ki. Simon és Green egyformán jól lőtt, futásban a brit volt egy kicsit jobb, így pár méterrel hamarabb ért a váltózónába. Choong és Szép ugyancsak gyors sorozatokat produkált, a magyar utolérte ellenfelét, és az utolsó kör nagy részében már együtt futott vele. A hajrában Choong bizonyult a gyorsabbnak. Az első két csapat érte el a két legjobb időt a kombinált számban.
Harmadikként a dél-koreaiak értek célba.
A másik hazai páros a lovaglásban két verőhibával és 23 másodperces plusszal zárt, de így is feljött a hetedik helyre, majd a zárószámban még egy pozíciót tudott javítani a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Nemzeti Lovardában rendezett vk zárónapján.
Az olimpiai kvalifikációs sorozatban ranglistapontokat adó világkupák közül tavaly csak a februári, egyiptomi versenyt tudták megrendezni, a többit - Szófiában, Budapesten, illetve a döntőt Szöulban - március végén törölték. A vk most, több mint egy év szünet után a budapesti versennyel folytatódott. Egyéniben a magyarok közül Bereczki Richárd, illetve Gulyás Michelle szerepelt a legjobban, előbbi nyolcadik, utóbbi tizenkettedik lett a mezőnyében.
A vk-sorozat áprilisban két szófiai versennyel folytatódik, majd a döntőt Székesfehérváron rendezik május 13. és 16. között.

Öttusa vk, vegyes váltó:
1. Olivia Green, Joseph Choong (brit) 1470 pont
2. Simon Sarolta, Szép Balázs 1466 (úszás: 2:00.95 perc/309 pont, vívás: 16 győzelem/10 vereség/236 pont, lovaglás: 286 pont, lövészet-futás: 11:05.15 perc/635 pont)
3. Kim Szun Vu, Li Dzsi Hun (dél-koreai) 1401
...6. Erdős Rita, Gyurka Márk Manó 1385 (1:59.34/312, 11/15/194, 263, 11:24.21/616)

Az érintettek értékelték a napot a szövetség honlapjának:

Simon Sarolta: „Ma főleg vívásban akadt gondom, ami azért is érintett rosszul, mert ez a legjobb számom. Feszült voltam, de láttam, hogy Bazsi jól halad és ez erőt adott nekem, hogy van esélyünk, nem veszett el minden. Nagyon örülök ennek az eredménynek, hiszen az elmúlt években sokat voltam sérült, és ez nem csak fizikailag, lelkileg is megviselt. Most ez az ezüstérem kárpótolt ezekért az évekért, és azért is, mert nem sikerült egyéniben a döntőbe jutnom.”

Szép Balázs: „Örültem, hogy Sacival indulhattam ebben a versenyben, szerintem nagyon jól együtt tudtunk működni végig, de főleg a víváson. Ha valamelyikünk hullámvölgybe került, akkor jött a másik és kihúzta őt a gödörből. Úgy gondolom, egyik számunk sem volt extra ezen a napon, de mégis mindegyik számban egy kicsivel az átlag felett teljesítettünk. Nekem személy szerint nagy önbizalmat adott a vívás és ez az érem is. Azt mutatja, nem szabad feladni, mert vezet út felfelé!”

„Balázs nagyon jól úszott száz méteren, ötvenöt körüli eredményt ért el, ami jó alapot adott a napjához. Vívásban is látszik már rajta a fejlődés, véleményem szerint nagyon élvezte ezt a mai napot és pont ezt kell elérni nála, hogy minél jobban szeresse ezt a számot is az öttusában. Lovaglásban szépen hozta a kötelezőt, míg laser runban a második helyről vette át a stafétát, jól lőtt, talán esélye is lehetett volna az első helyre, de Choong olyan gyors és olyan hajrája van, hogy nagyon nehéz őt megfogni. Örülök, hogy a zárónapon egy érmes produkciót értékelhetünk! - mondta Martinek János Szép Balázs versenyzését jellemezve.

Kállai Ákos így vélekedett Simon Sarolta teljesítményéről: „Ha így lőtt volna Saci az egyéni versenyben, akkor valószínűleg döntős lett volna, vagyis most bebizonyította magának, hogy megy ez. Nagyon jó versenyt csinált ma, csak a vívásra hozta át három csapat erejéig az egyéni selejtezőjének a kudarcát és rossz érzését. Örülök, hogy kilábalt ebből és megint a régi Saci vívott a páston. Összességében nagyon elégedett vagyok a teljesítményével, legfőképpen azért, mert helyre tudta tenni magát. De most már jó lenne, ha ez így is maradna!”