• 2024 04 19

Székesfehérváron lesz az öttusa vk-sorozat döntője

Szöul helyett ugrottak be

 Eldőlt, hogy Székesfehérváron rendezik az öttusázók világkupa-sorozatának döntőjét.

 Klaus Schormann, a sportág nemzetközi szövetségének (UIPM) elnöke, aki a most zajló budapesti világkupára érkezett Magyarországra, pénteken Bretz Gyula és Gallai István, a hazai szövetség (MÖSZ) elnöke, illetve főtitkára társaságában megtekintette a székesfehérvári öttusabázist és a tervezett versenyhelyszíneket. 
    A UIPM elnöke ellátogatott a Volán Fehérvár öttusázóinak Börgöndi úti komplexumába, majd a fejlesztésen átesett lovardába, végül pedig a verseny központjául szolgáló létesítménybe, a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központba, amely 2018-ban minőségi helyszíne volt a felnőtt Európa-bajnokságnak - számolt be a látogatásról a szövetség Facebook-oldala.
    Az egyeztetéseket követően megszületett a végleges döntés arról, hogy a Fejér megyei város fogadhatja majd a vk-sorozat legjobbjait május 13. és 16. között. Az már korábban eldőlt, hogy Szöul helyett Magyarország lesz a házigazda, most pedig az is, hogy Székesfehérvár.
    A kontinensviadalhoz hasonlóan a májusi világkupa-döntőn is ezer méteres körzeten belül lesz az összes létesítmény, az úszást a Csitáry G. Emil uszodában, a vívást Magyar Országos Kosárlabda Szövetség Edzőközpontjában, a lövészetekkel kombinált futást a Regionális Atlétikai Központban rendeznék. Klaus Schormann - amint az a szövetség Facebook-oldalán olvasható - kiemelte: a koronavírus-járvány és a zárt kapus rendszer miatt a UIPM vezetése ideálisnak és szükségesnek tartaná, ha a lovaglást is az atlétikai központon belül és nem mögötte bonyolítanák le.
     Vk-döntőben, világbajnokságon, illetve kontinensbajnokságokon 2019-ben már elkelt 23-23 hely a tokiói 36-36 fős mezőnyökben, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt tavaly tavasztól törölték a versenyeket, így a kvalifikáció akkor nem folytatódhatott. A ranglistapontokat adó világkupák közül csak a februári, kairói versenyt tudták megrendezni 2020-ban, a többit - Szófiában, Budapesten, illetve a döntőt Szöulban - március végén törölték. A vk-széria most folytatódik a tavalyi helyszínekkel - a budapesti versenyt ezen a héten rendezik -, annyi változás azonban történt, hogy a finálé átkerült Magyarországra. Vagyis hét hét múlva, az utolsó előtti olimpiai kvalifikációs viadal házigazdájaként Székesfehérvár láthatja vendégül a világelitet.