• 2024 04 26

Fájó döntetlen a lengyelek elleni vb-selejtezőn

Hat gólos meccsen ikszelt a magyar válogatott Lengyelország ellen

A magyar labdarúgó-válogatott többször is vezetett, de végül meg kellett elégednie egy ponttal az első világbajnoki selejtezőjén.

Azok mellett, akik hurráoptimistán tekintettek a világbajnoki selejtező-sorozat elé, azoknak is keserű lett a szája íze csütörtökön este, akik egy kicsit pesszimistán. Ugyanis a magyar válogatott nem szerzett egy, hanem vesztett két pontot Lengyelország ellen a Psukás Arénában. 

Ezt mondatot ugyanolyan örömteli leírni, mint amennyire nehéz is. Hiszen gyaníthatóan a nap legjobb meccsén, nem sikerült legyőzni a jobb erőből álló vendégeket, akik a meccs nagy részében nem tudtak mit kezdeni a magyar válogatott taktikájával. A találkozó elején Fiola tökéletes passza után Sallai góljával vezettek a mieink, és ugyan a vendégek ígértek meglepetést az estére, de rajtuk fogott ki 60 percig a magyar együttes. 

A második játékrészből is hat perc telt el, amikor ezúttal nem Sallai, hanem Szalai rúgott gólt. Ekkor volt, aki hátradőlt. Sajnos a csapat is. A vendégek kapitánya viszont nem. Hármat cserélt és az érkezők közül kettő gólt is szerzett. Ami a legfájóbb: 57 másodperc alatt. 

Ami viszont ismételt pozitívum volt, hogy a Rossi csapat ismét vezetést szerzett. Méghozzá ezúttal Orbán. Vagyis ezen a napon szinte csak Bundesliga légiósok szereztek gólt, ez alól csak Jozwiak volt kivétel, aki először egyenlített lengyel részről. Másodszorra ugyanis Lewandowski tette ezt meg. 

Ezután is volt erő a magyar csapatban, hogy támadjon, annyira, hogy a védő Fiola az ellenfél kapuja előtt szerezte meg második sárga lajpját. Igaz 4-3 helyett, lehetett volna 3-4 is, de minden maradt úgy ahogy. A 3-3-as döntetlennel pedig egyértelműen a lengyelek lehetnek elégedettebbek a mérkőzés alapján, annak ellenére, hogy ők győzni érkeztek Budapestre. 

A pozitívumokat így le kell vonni és meg kell nyerni a további két kötelező meccset márciusban. Az első három forduló után mindenképpen tisztább lesz a kép, miután Lengyelország elutazik még Londonba. 

A csoportból ugyanis csak az első jut ki a katari vb-re. A másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak a maradék három helyért.

Maradva a pozitívumoknál a magyar válogatott immár hét mérkőzés óta veretlen, vasárnap San Marino, jövő szerdán pedig Andorra ellen játszik majd.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 1. forduló: Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Felix Brych (német)
gól: Sallai (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Jozwiak (61.), Lewandowski (83.)
piros lap: Fiola (94.)
sárga lap: Fiola (8., 94.), Lang (73.), Nagy (80.), Szalai A. (86.), illetve Helik (34.), Bereszynski (49.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Fiola Attila, Willi Orbán, Szalai Attila - Lovrencsics Gergő (Nego Loic, 66.), Nagy Ádám, Kalmár Zsolt (Sigér Dávid, 81.), Kleinheisler László, Hangya Szilveszter (Lang Ádám, 66.) - Szalai Ádám, Sallai Roland (Varga Kevin, 71.)

Lengyelország: Wojciech Szczesny - Bartosz Bereszynski, Jan Bednarek, Michal Helik (Kamil Glik, 58.), Arkadiusz Reca (Maciej Rybus, 79.) - Sebastian Szymanski (Kamil Jozwiak, 59.), Grzegorz Krychowiak, Jakub Moder (Krzysztof Piatek, 59.), Piotr Zielinski - Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik (Kamil Grosicki, 84.)