• 2024 04 19

Négy magyar a férfiak döntőjében a budapesti öttusa vk-n

Jól kezdték a mieink a szezont

A csütörtöki selejtezőben három csoportban küzdött a 92 fős mezőny, mindegyikből az első tíz hely ért közvetlenül finálét, további hat öttusázó pontszáma alapján került a legjobb 36 közé.

A hat hazai induló közül négy - Demeter Bence, Kardos Bence, Bereczki Richárd és Marosi Ádám - jutott a szombati férfi döntőbe az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén. Az A-ban a már olimpiai kvótás Demeter vívásban éppen pozitív mérleggel, 16/14-es mutatóval 12., úszásban pedig kevéssel két percen kívüli eredménnyel 11. volt. A lövészetekkel kombinált zárószámot kilencedikként kezdhette meg úgy, hogy kis különbségekkel követték egymást a versenyzők a mezőny közepén. Ennek megfelelően kemény tempót kellett diktálni, az élen haladók mögött komoly verseny alakult ki, végül Demeter nyolcadikként futott a célba. Ugyanitt Regős Gergely a 23. helyen állt két szám után, és bár jelentősen előrelépett, 15. lett, pontszáma nem volt elég a fináléba kerüléshez.
A B csoportban Kardos és Kasza Róbert is két percen belül teljesítette a 200 métert a medencében, míg vívásban előbbi 17 győzelmével és 13 vereségével eggyel jobb volt Kaszánál. A kombinált számnak hatodikként, illetve nyolcadikként vághattak neki. Kardos viszonylag gyors lövészetekkel, jó tempóban futva felzárkózott a második helyre és azt stabilan tartva az utolsó körben már tartalékolhatott is, míg Kaszának nem ment a lövészet, emiatt nagyot kellett futnia, de a 14. helye és a megszerzett pontja ezúttal kevés volt a döntőhöz.
A C-ben Marosi - ugyancsak két percen belüli eredménnyel - ötödik volt úszásban, míg Bereczki ezt a számot a 13. idővel zárta, vívásban előbbi 16/13-mal, utóbbi 17/12-vel végzett. Bereczki nyolcadik, a Londonban olimpiai bronzérmes, 2009-ben egyéni világbajnok Marosi pedig tizedik volt a 3200 méteres futás rajtjánál, így rájuk is komoly feladat várt. Bereczki jól lőtt és a tempója is megfelelő volt, szépen lépegetett előre, végül negyedik lett csoportjában, míg Marosi a hetedik pozíció környékén futott, majd az utolsó métereken kontrollálta, hogy meglegyen a közvetlen kvalifikáció és az összetömörülő mezőnyben a nyolcadik helyen ért célba.
"Idősebb korban nem lehet nagyot hibázni, mert a fiatalok elfutnak melletted. Kasza Robi kettőt is hibázott" - kezdte értékelését az MTI-nek Martinek János szövetségi kapitány, és magyarázatként hozzátette: Kaszának - aki másfél hét múlva lesz 35 éves - a vívása sem volt kiemelkedő, a lövészete pedig kifejezetten gyengére sikerült, nem emlékszik rá, hogy valaha ilyen rosszul teljesített volna a lőállásban. A másik kiesőről, Regős Gergelyről azt mondta: az ő vívása sem volt túl jó, és bár a lövészetben kisebbet hibázott, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy lemaradjon a döntőről. A kapitány szerint neki lett volna esélye a továbblépéshez.
"A négy továbbjutó hozta a kötelezőt, bár voltak hullámzások a teljesítményekben" - összegzett Martinek János.
Szerdán a hatból ugyancsak négy magyar - Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle és Guzi Blanka - jutott be a pénteken esedékes döntőbe a nőknél.
Az olimpiai kvalifikációs sorozatban ranglistapontokat adó világkupák közül tavaly csak a februári, kairói versenyt tudták megrendezni - azt a férfiaknál Marosi nyerte -, a többit, Szófiában, Budapesten, illetve a döntőt Szöulban március végén törölték. A vk most, több mint egy év szünet után folytatódik a tavalyi helyszínekkel, annyi változás azonban történt, hogy a finálét nem a Koreai Köztársaságban, hanem Magyarországon, közelebbről Székesfehérváron rendezik meg május 13. és 16. között.
A budapesti vk-t zárt kapuk mögött a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, illetve a Nemzeti Lovardában bonyolítják le. A szombati férfi finálét megelőzően pénteken a női döntőre kerül sor, vasárnap pedig a vegyes váltóval zárul a verseny.

(Fotó: pentathlon.hu)