• 2024 03 28

Kikapott a magyar válogatott az olimpiai bajnoktól

A szombati kvótaszerzés után tét nélküli mérkőzést vívott egymással a két csapat

A magyar női kézilabda-válogatott 29-23-ra kikapott az ötkarikás címvédő Oroszországtól a győri olimpiai selejtezőtorna vasárnapi, utolsó fordulójának zárómérkőzésén.

Az már szombaton eldőlt, hogy a 2. csoportból a házigazda magyar, valamint az orosz csapat jut ki az idén nyárral halasztott tokiói olimpiára, ezért a meccsnek már csak az volt a tétje, hogy melyik együttes melyik sorsolási kalapba kerül.

Eredmény, 3. forduló, 2. csoport:
Magyarország-Oroszország 23-29 (12-14)
--------------------------------------
Győr, zárt kapuk mögött, v.: García, Paolantoni (argentinok)
lövések/gólok: 43/23, illetve 46/29
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 6/5
kiállítások: 10, illetve 2 perc

Magyarország:
------------
Janurik - Kovács A. 2, Szöllősi-Zácsik 5, Tomori, Tóvizi, Kovacsics 5, Schatzl 1, cserék: Klujber 5, Helembai 1, Szikora, Háfra 2, Vámos 1, Kiss N., Csiszár-Szekeres, Szucsánszki 1, szövetségi kapitány: Elek Gábor

A magyar keretből ezúttal Bíró Blanka, Kisfaludy Anett és Márton Gréta hiányzott.
A tizedik percig felváltva születtek a gólok, majd két találattal megléptek a magyarok (6-4), ám a folytatásban kilenc percig nem találtak be, és Anna Vjahirjeva vezérletével fordítottak az oroszok (6-8). Ezt követően is pontatlan volt a házigazdák támadójátéka, így gyors ellenakciókkal tovább növelte előnyét az ellenfél, ám az első félidő három magyar góllal zárult, így a szünetben 12-14 volt az állás.
A második felvonásban végig az oroszok jártak előrébb. A magyarok jól tartották magukat, támadásban és védekezésben is voltak szép és hasznos megmozdulásaik, de az egyenlítésre nem volt esélyük. Piros lapja miatt az utolsó tíz percben nem játszhatott az orosz csapatban a védelem oszlopa, Anna Szeny, ám ez nem látszott a teljesítményükön. Elek Gábor szövetségi kapitány időt kért, ám mivel az oroszok egy 4-0-s sorozattal zárták a meccset, összességében magabiztosan nyertek.
A mezőny legeredményesebb játékosa Anna Vjahirjeva volt, aki nyolc lövésből hét gólt szerzett. A magyar kapusok közül Szikora Melinda és Janurik Kinga is öt lövést védett.
A két csapat 31. egymás elleni meccsén a magyar csapat hat győzelem és hat döntetlen mellett 19. alkalommal veszített.
A magyarok veresége azt jelenti, hogy a tokiói olimpia csoportkörében biztosan nem találkoznak az Európa-bajnok norvégokkal.

A torna eredményei:
Szerbia-Kazahsztán 42-30 (23-16)
szombaton játszották:
Oroszország-Kazahsztán 33-26 (17-16)
Magyarország-Szerbia 31-23 (16-12)
pénteken játszották:
Oroszország-Szerbia 29-24 (17-13)
Magyarország-Kazahsztán 46-19 (20-8)
A végeredmény: 1. Oroszország 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Szerbia 2, 4. Kazahsztán 0 - az első két helyezett jutott ki az olimpiára.

Az olimpiai női kézilabdatorna mezőnye és sorsolási kalapjai:
1. kalap: Hollandia, Spanyolország
2. kalap: Oroszország, Montenegró
3. kalap: Norvégia, Magyarország
4. kalap: Svédország, Japán
5. kalap: Franciaország, Koreai Köztársaság
6. kalap: Angola, Brazília
A két hatcsapatos csoport sorsolásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.