• 2024 04 26

Korpási Bálint olimpiai indulási jogot szerzett

Torba Eriknek és Varga Ádámnak nem sikerült ugyanez

Korpási Bálint olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában, a 60 kilóban szereplő Torba Eriknek és a 130 kilós Varga Ádámnak viszont ugyanez nem sikerült az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén.

Négyből három kötöttfogású birkózónk is érdekelt volt az elődöntőben, tehát olimpiai kvótáért küzdhetett, azonban Torba Erik, Korpási Bálint és Varga Ádám közül csak Korpási örülhetett, miután harmadik mérkőzését is magabiztosan nyerte meg a 67 kilogrammosok között. Ellenfele a moldovai Donior Islamov volt, aki kellemetlen stílusával nem tudta megzavarni a magyart, sőt, miután megintették ellenfelét, Korpási két pörgetéssel eldöntötte a találkozót, és megszerezte a magyar csapat első kvótáját a budapesti versenyen. A 60 kilósok között érdekelt Torba Erik kezdte a mai napot, mégpedig az Eb-második török Kerem Kamal ellen. A verseny elején nagy skalpokat begyűjtő magyar jó formában birkózott eddig, és joggal remélhette a hasonló folytatást, ám minimális különbséggel alulmaradt riválisával szemben. Varga Ádám lépett szőnyegre utolsóként a magyarok közül szombaton. A 130 kilósok kategóriájában szereplő versenyző két győzelem után küzdhetett az elődöntőben, de a kvótát érő döntőbe jutásért vívott meccsen nem volt esélye a 2018-as világbajnok oroszhoz Szergej Szemjonov ellen, aki tussal nyert ellene. 

Korpási Bálint a magyar birkózók ötödik kvótáját szerezte meg a tokiói nyári játékokra. A 2019-es világbajokságon a szintén kötöttfogású Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), valamint Sastin Marianna (62 kg) biztosította helyét az olimpián.


(Fotó: MTI)