• 2024 04 19

Pónya Sára olimpiai kvótát szerzett

Vörös Virágnak nem sikerült a selejtező

Pónya Sára teljesítette az olimpiai szintet a női 10 km szabadstílusú számban, a németországi Oberstdorfban rendezett északisí-világbajnokságon. Ezzel Magyarország sífutásban egy női-, és egy férfi indulási joggal már biztosan rendelkezik a 2022-es pekingi olimpiát.

Pónya Sárának a sprintversenyben nem sikerült belül maradnia a 300 pontos FIS határon, azonban a 10 kilométeres szabadsítlusú döntőbe így is bejutott és ezért jöhetett az újabb esély. A két verseny között pedig átugrott az ausztriai Obertilliachba, ahol a hétvégén a junior biatlon-világbajnokságon versenyzett, majd visszatért az északi-vb-re, hogy harcoljon a kvótáért. 

Nehezítette a dolgát, hogy a vb-n ez volt az utolsó lehetősége, valamint az is, hogy a győztes Johaug alaposan elverte még a főmezőnyt is, így nagyon komolyat kellett menni a kvótáért. Ami könnyebben is meg lehetett volna, hogyha a magyar síelő hölgy az elmúlt hónapokban nem küzd térdproblémákkal. Azonban a vége happy end lett. Pónya a   81. lett, de a helyezésnél sokkal fontosabb az elért pontszám. Így az biztos, hogy egy-egy férfi és női sífutó biztosan lesz majd a jövő évi téli olimpián. 

Vörös Virág nem volt hasonlóan sikeres a nagysánc selejtezőjében. A hosszú sérülés után visszatérő síugró a 48. helyen zárt a németországi Oberstdorfban, így nem került be a szerdai döntőbe. A négyes rajtszámmal induló magyar ugró 79,5 méterre repült, a stíluspontokkal együtt 41,3 pontot szerzett.
    Az 51 fős mezőnyben mindez a 48. helyre volt elegendő, így Vörös nem jutott be a főversenybe, melyben a legjobb negyven ugró szerepelhet. Ehhez 60 pontot kellett volna szerezni.