• 2024 04 24

A női birkózók sem szereztek kvóták az európai kvalifikációs versenyen

Kuramagomedov ötödik lett

Pénteken a hölgyek szálltak csatába a tokiói kvótákért a budapesti BOK-csarnokban zajló európai olimpiai kvalifikáción, de nem jártak sikerrel, így nem nőtt a Magyar Csapat száma az idei ötkarikás játékokra.

Pénteken öt magyar birkózó hölgy próbált szerencsét a budapesti kvalifikáció viadalon. Szekér Szimonetta (53 kg) 4-3-ra kikapott az ifjúsági olimpiai 2. Leila Gurbanovától, Szabados Noémi (68 kg) pedig 8-5-ra az Eb-3. litván Danute Domikaitytétől. Az Eb-2., kétszeres U23-as Eb-nyertes Németh Zsanettnek (76 kg) viszont, noha a 2018-as budapesti világbajnokságon felülmúlta, most esélye sem volt a vb- és Eb-ezüst- és -bronzérmes, kétszeres Európai Játékok-első fehérorosz Vaszilisza Marzaljukkal szemben, akitől tusvereséget szenvedett.
Maradt a magyarok közül az Eb- és Európai Játékok-győztes, vb-3. Barka Emese (57 kg), aki elsőre egy fordított csípődobást követően villámgyorsan kétvállra fektette a spanyol Graciela Sánchez Diazt. De a negyeddöntőben viszont már kikapott az EB ezüstérmes ukrán Alena Akobija Hrusinától 6-1-re.

A szabadfogásúak vigaszágán a még junior korú Korcsog Milán (97 kg) válla megsérült az olimpiai 3. román Albert Saritov ellen, az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg)  7-1-re kikapott az osztrák Johannes Ludeschertől. Kuramagomedov Murad (74 kg) kétvállra fektette a francia Charles André Afát, majd a bronzmérkőzésen 4-2-re kikapott az U23-as vb-2. román Maxim Vasilioglót, így az ötödik helyen végzett.