• 2024 04 20

Nem sikerült a kvótaszerzés szabadfogású birkózóinknak

Minden magyar gyorsan kiesett a budapesti versenyen

Csütörtökön a budapesti BOK-csarnokban a szabadfogásúak küzdelmeivel megkezdődött a birkózók európai olimpiai kvalifikációja.

A magyar színeket öten képviselték. A junior Eb-3. Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) 6-0-ra verte az ifjúsági olimpiai bajnok olasz Simone Piroddut, majd bár vezetett, 5-2-re kikapott a vb-3., Eb-2. ukrán Andrij Jacenkótól. Az U23-as Eb-5. Kuramagomedov Murad (74 kg) 8-0-ra felülmúlta a svájci Marc Dietschét, aztán viszont 4-0-s előnye ellenére az utolsó pillanatokban 5-4-re alulmaradt az Európai Játékok-3. azeri Hadzsimurad Gadzsievvel szemben. „Miért mindig így történik? – hajtogatta a válogatott edzőinek, s valóban, nem ez az első eset, hogy fejben (esetleg szuflával) elfogy a végére.

A többi három magyar kikapott az első meccsén, a vb- és Eb-3. Veréb István (86 kg) 10-5-re a junior Eb-1., U23-as vb-2. azeri Abubakr Abakarovtól, a még junior korú Korcsog Milán (97 kg) szépen helytállva 5-2-re az Eb-győztes török Suleyman Karadeniztől, az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel viszont nagyon simán, 9-0-ra az U23-as Eb-1. és vb-2. fehérorosz Dzsanisz Hramjankovtól. Mivel csak a döntőbe jutás ér olimpiai kvalifikációt, a mieink most lemaradtak erről, az utolsó lehetőség a májusi szófiai világselejtezőn jön el a számukra. Ligeti erre is utalt a nyilatkozatában: „Szerintem karrierem legrosszabb mérkőzésén vagyok túl. Semmi nem utalt arra, hogy rossz formában lennék, ennek ellenére komótosan mozogtam a szőnyegen, ráadásul fejben is gyenge voltam. Innen már csak feljebb vezethet az út, bízom abban, hogy a Szófiában megszerzem a kvótát.” Ebben a szakágban 2019-es vb-bronzérmének köszönhetően a mieink közül Muszukajev Iszmail (65 kg) vívta már ki az ötkarikás szereplés jogát.

Dvorák László, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya érthetően letörve értékelte a versenynapot: „Borzalmasan mérges vagyok a történtek miatt. A srácok többsége alapvetően jól birkózott, csak épp nem hitték el magukról, hogy képesek átlépni azt a határt, amit, ha átlépnek, egyben akár olimpiai kvótát is érhetett volna. Nem a felkészüléssel vagy a formájukkal volt a probléma, mentálisan gyengültek el ma. Meg kell emésztenünk a történteket, le kell vonnunk a tanulságot, sportpszichológiai segítséget bevonni, és a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalra koncentrálni.”

Pénteken a hölgyek is a BOK-csarnok szőnyegére lépnek, Szekér Szimonetta (53 kg) azeri, a 2019-es Eb-győztes, négyszeres vb-3. Barka Emese (57 kg) spanyol, Szabados Noémi (68 kg) litván, az Eb-2., kétszeres U23-as Eb-győztes Németh Zsanett (76 kg) olasz riválissal kezd.

(Fotó: MBSZ/Róth Tamás)